Katter (släkte)

Från Wikipedia
Felis
Katt i Tunisien
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningRovdjur
Carnivora
FamiljKattdjur
Felidae
UnderfamiljFelinae
SläkteKatter
Felis
Vetenskapligt namn
§ Felis
AuktorLinné, 1758
Utbredning
Arter
Se text
Svartfotad katt
Hitta fler artiklar om djur med

Katter (Felis) är ett släkte i underfamiljen Felinae inom familjen kattdjur, som består av den vanliga tamkatten och dess närmaste släktingar. Detta kattsläkte är närmast släkt med bland annat lodjur, pumor, ozeloter, och andra små kattdjur.

Skillnad mellan mindre och större kattarter[redigera | redigera wikitext]

De små katterna är mer opportunistiska jägare i den meningen att de kan döda och äta fler arter – faktiskt flera tusen – medan stora kattdjur endast tar ungefär hundra olika arter bytesdjur. Detta beror på att det finns färre olika arter i de storleksklasser som de stora kattdjuren med fördel kan utnyttja. Rent teoretiskt sett skulle de större kattdjuren också kunna döda flera tusen olika arter, men gör det inte på grund av att själva jakten på till exempel en mus kostar mer energi än vad bytesdjuret innehåller. Undantaget är leoparder, som i regel har en stark böjelse för att även jaga mindre byten.

Andra aspekter är att de mindre kattarterna inte kan ryta, och att de kan spinna både när de andas in och andas ut. Tamkatter är inte flockdjur av naturen [källa behövs]men tolererar som regel andra katter som de lever tillsammans med.

Arter[redigera | redigera wikitext]

I släktet ingår följande arter[1]:

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Wilson & Reeder (red.), Mammal Species of the World, 2005, Felis

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]