Kelly Macdonald

Från Wikipedia
Kelly Macdonald
Kelly Macdonald på New York Film Festival 2007.
Kelly Macdonald på New York Film Festival 2007.
Född23 februari 1976 (48 år)
Glasgow, Skottland, Storbritannien
Utbildad vidEastwood High School
Aktiva år1996–
MakeDougie Payne
Betydande roller
Gina i Flickan på cafét
Carla Jean Moss i No Country for Old Men
IMDb SFDb

Kelly Macdonald, född 23 februari 1976 i Glasgow i Skottland, är en skotsk skådespelare som bland annat vunnit en Emmy Award i kategorin Outstanding Supporting Actress in a Miniseries or Movie.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Macdonald föddes i Glasgow i Skottland. Hennes mor arbetade med klädförsäljning.[1] Hennes föräldrar skilde sig när hon var ung. Hon och hennes yngre bror uppfostrades av sin mor i staden Newton Mearns, cirka en mil sydväst om Glasgow. Familjen flyttade ofta när hon var barn, delvis på grund av att de var fattiga.

Macdonald flyttade hemifrån när hon var 17 år gammal. Hon läste kurser på college samtidigt som hon bodde tillsammans med en vän i Glasgow. Men snart avslutade hon studierna. Macdonald uttryckte intresse för att komma in på dramautbildning men hon sökte aldrig någon sådan av rädsla för att inte passa in på grund av sin blyghet.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Macdonald började sin yrkesbana med att arbeta i en bar. Hon såg en broschyr som gjorde reklam för en öppen audition för filmen Trainspotting. Hon fick rollen som Diane, en minderårig flickvän till Renton, spelad av Ewan McGregor. Bland senare roller kan nämnas att hon spelade reporter i Liftarens guide till galaxen samt en roll som en skådespelare som spelade Peter Pan i Finding Neverland. Hon hade också en större roll i Robert Altmans Gosford Park, där hon spelade en kammarjungfru.

På TV har hennes båda mest uppmärksammade roller varit i två BBC-dramer, dels Paul Abbotts serie Den tredje makten från 2003 och dels i Richard Curtis Flickan på cafét från 2005. Båda dessa regisserades av David Yates och båda med Bill Nighy i huvudrollen. För hennes roll i Flickan på cafét blev Macdonald 2006 nominerad i Golden Globe och vann en Emmy Award.

Macdonald hade huvudrollen i filmen Nanny McPhee från 2005 som jungfrun Evangeline och i Tristram Shandy där hon spelade flickvän till alter egot till rollen spelad av Steve Coogan. 2007 fick Macdonald rollen i Bröderna Coens Oscarbelönade No Country for Old Men, där hon spelade frun till filmens protagonist. Macdonalds agent trodde först att rollen inte skulle passa henne. Macdonald fick kämpa för att få rollen.[2] Hennes envishet betalade sig och hon blev nominerad för en BAFTA för bästa kvinnliga biroll. 2008 spelade hon doktor Paige Marshall i filmen Choke.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

I augusti 2003 gifte sig Macdonald med basisten Dougie Payne som spelar i bandet Travis. Paret bor i London och har två barn.

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Filmer[redigera | redigera wikitext]

TV-serier[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Kelly Macdonald, 8 oktober 2008.