King Kong (2005)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
King Kong
Genre äventyr, action
Regissör Peter Jackson
Producent Peter Jackson
Fran Walsh
Manus Peter Jackson
Fran Walsh
Philippa Boyens
Skådespelare Naomi Watts
Jack Black
Adrien Brody
Originalmusik James Newton Howard
Produktionsbolag Universal Pictures
Distribution Universal Pictures
Premiär
Speltid 180 minuter
Land USA, Nya Zeeland
Språk Engelska
Budget $207 miljoner
Intäkter $550 miljoner
Föregångare King Kong lever
Nyinspelning av King Kong (1933)
IMDb SFDb

King Kong är en amerikansk-nyzeeländsk film som hade biopremiär i USA den 14 december 2005[1], i regi av Peter Jackson. Filmen är producerad av Peter Jackson, Fran Walsh och är skriven av Peter Jackson, Fran Walsh och Philippa Boyens. Filmens musik är komponerad av James Newton Howard, som under produktionens gång ersatte Howard Shore. Filmen kostade 207 miljoner dollar att göra (mer än Titanic), varav regissören Peter Jackson själv stod för en okänd del av finansieringen. Filmen följer ursprungsversionens manus mer än vad King Kong från 1976 gör.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Det är 1933 och den berömde regissören Carl Denham är i stort behov av en ung skådespelerska till sin nästa storfilm efter att hans senaste film blivit ett totalt fiasko, och av en slump träffar han på den unga, vackra Ann Darrow då hon stjäl ett äpple i New York. Hon tackar ja till hans erbjudande om att åka till Dödskalleön för att filma den nya filmen. Efter en lång resa anländer de till ön och väl iland blir Ann kidnappad av de magra ur-invånarna. De binder henne på andra sidan den enorma muren som skyddar dem från jättegorillan Kong. Kong äter inte upp Ann, utan blir istället förälskad i henne och tar henne djupt in i öns djungler. Fartygets besättning följer efter honom.

Till skillnad från 1933 års film lär Ann här känna Kong och en stark vänskap utvecklas mellan dem. Ann försöker förgäves få produktionsgänget att låta apan vara, men de söver ned honom och transporterar honom till New York, där han visas upp på scen som världens åttonde underverk. Kong rymmer dock och tar med sig Ann. De upplever en del tillsammans i staden innan krigsplanen når ikapp dem och bombarderar apan med skott. De flyr tillsammans och i finalscenen klättrar Kong desperat upp längs Empire State Building. Ann försöker desperat, men förgäves rädda honom från krigsflygplanen som till slut skjuter ned honom från byggnaden för att sedan falla mot en säker död.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

  • Det är en nyspelning på den berömda sagan om jättegorillan från de djupa djunglerna som av misstag släpps lös på New Yorks stressade gator.
  • Originalfilmen från 1933 som då hade en metallskelett täckt av en hårig apdräkt, har idag ersatts av Peter Jacksons (mest känd för att ha regisserat Härskarringen-filmerna.) datoranimeringar.
  • Peter Jackson hade velat göra en nyinspelning av filmen sedan barnsben, men hade inte tillräckligt med erfarenhet. Efter succén med Sagan om ringen-trilogin fick han chansen att göra filmen.
  • Andy Serkis som spelar Lumpy i filmen spelar också King Kong. Serkis spelar King Kong via motion capture, dvs hans rörelser registreras av sensorer som i sin tur överförs på en datoranimerad gorilla
  • Filmen har 2 400 specialeffekter vilket är rekord.

Skådespelare (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Svenska Röster[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”King Kong” (på engelska). Box Office Mojo. 14 december 2005. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=kingkong05.htm. Läst 19 september 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]