Sagan om ringen (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För den animerade filmen av Ralph Bakshi, se Sagan om ringen (1978).
Sagan om ringen: Härskarringen
(The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring)
Genre Äventyr
Fantasy
Action
Regissör Peter Jackson
Producent Peter Jackson
Barrie M. Osborne
Tim Sanders
Fran Walsh
Manus Fran Walsh
Philippa Boyens
Peter Jackson
Skådespelare Elijah Wood
Ian McKellen
Liv Tyler
Viggo Mortensen
Sean Astin
Cate Blanchett
John Rhys-Davies
Billy Boyd
Dominic Monaghan
Orlando Bloom
Christopher Lee
Hugo Weaving
Sean Bean
Ian Holm
Andy Serkis
Originalmusik Howard Shore
Enya
Produktionsbolag New Line Cinema
WingNut Films
The Saul Zaentz Company
Premiär
Speltid 178 minuter
208 minuter
(Extended edition)
Land USA
Nya Zeeland
Storbritannien
Språk Engelska
Budget $93 miljoner
Intäkter $870 761 744
Uppföljare Sagan om de två tornen
IMDb SFDb

Sagan om ringen: Härskarringen (engelska: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring), är ett amerikanskt-nyzeeländskt-brittiskt fantasy-äventyr från 2001 i regi av Peter Jackson med Elijah Wood i huvudrollen. Filmen hade Sverigepremiär den 19 december 2001 och är den första delen av tre av Härskarringen. Filmmanuset är skrivet av Frances Walsh, Philippa Boyens och Peter Jackson, och är baserat på boken Sagan om ringen av J.R.R. Tolkien. Sean Connery blev erbjuden 15 % av filmtrilogins intäkter i lön för rollen som Gandalf, men han tackade nej dels för att han inte ville förflyttas till Nya Zeeland under 18 månader och för att han inte förstod sig på Gandalf eller Tolkiens verk.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Prolog[redigera | redigera wikitext]

För länge sedan smiddes maktens ringar på order av Sauron. 3 gavs till alverna, 7 till dvärgarna och 9 till människorna. Dessa ringar hade makten att styra de tre folken. Men i hemlighet smidde Sauron en ring till: härskarringen som kunde styra de andra ringarna och förvandla gott till ont. Sauron spred sin ondska över Midgård och försökte lägga alla länder under sig. Men en allians mellan alver och människor lyckades slå tillbaka Sauron som besegrades när prins Isildur lyckades skära av Saurons fingrar så han förlorade ringen. Isildur tog ringen själv, men dödades av orcherfolket. Ringen föll ner i den stora floden och gick förlorad.

Resan till Vattnadal[redigera | redigera wikitext]

Frodo ärver en magisk ring av sin morbror Bilbo, och trollkarlen Gandalf, som anar oråd, skickar iväg Frodo i sällskap med hans trädgårdsmästare Sam Gamgi till värdshuset Stegrande Ponnyn i Bri. På vägen stöter de ihop med Merry och Pippin. De blir jagade av de mystiska Svarta ryttarna: Nazgûlerna, och lyckas nätt och jämnt klara sig fram till Bri. På värdshuset träffar de utbygdsjägaren Vidstige, som visar dem vägen till Vattnadal, halvalvernas boning. Vidstige avslöjar att de Svarta ryttarna var de människokungar som fick ringar av Sauron och nu är hans odödliga slavar. På vägen passerar de den gamla vaktposten Väderklint, där Frodo i ett bakhåll sticks ned av de Svarta ryttarnas ledare. Han tas snabbt till Vattnadal av alvprinsessan Arwen. Då Frodo har återfått sina krafter återträffar han sina vänner, inklusive Gandalf, och får veta Vidstiges riktiga namn, Aragorn. Dessutom får Frodo en alvklinga och en ringbrynja av materialet mithril av Bilbo, som slagit sig till ro i Vattnadal. Gandalf berättar att hans orders överhuvud, trollkarlen Saruman, har gått med Sauron då han tror att Sauron inte kan stoppas och byggt upp en armé i sin fästning Isengård. Saruman har korsat orcher med människor och avlat en kraftfullare ras: Uruk-Hai.

Alvfursten Elrond kallar till rådslag angående ringen. Ringen kan inte stanna i Vattnadal. Den måste förintas i eldberget i Mordor. Brödraskapet bildas, och det innehåller trollkarlen Gandalf, människorna Aragorn och Boromir, alvprinsen Legolas, dvärgen Gimli samt Frodo, Sam, Merry och Pippin.

Bron vid Kazad-Dûm[redigera | redigera wikitext]

Brödraskapet lämnar genast Vattnadal, men då de ska passera Dimmiga bergen men Saruman skickar stormar in i bergen och brödraskapet måste gå under bergen, genom dvärgarnas boningar Moria. På grund av ett sjömonster som blockerar portarna in har de bara en väg att gå, och det visar sig att alla dvärgar i Moria har dödats av vättar i ett folkmord. Och då de skall passera bron i Khazad-Dûm blir de attackerade av orcherna och av en väldig demon från urtiden, en balrog. Balrogen besegras av Gandalf och faller ned i klyftan i Kazad-Dûm. Men i fallet drar den med sig Gandalf i avgrunden.

Brödraskapet Splittras[redigera | redigera wikitext]

Det är ett sorgset brödraskap som anländer till Lothlórien, där alvfurstinnan Galadriel och alvfursten Celeborn håller till. Boromir bekänner för Aragorn sin rädsla vad som skall hända med hans folk. Han fruktar det värsta. Boromir och Aragorn kommer överens om att de tillsammans ska ta sig till Minas Tirith, Boromirs hem. Galadriel visar Frodo sin spegel, som visar vad som händer om Frodo misslyckas med att förinta Ringen. Innan brödraskapet lämnar Lothlórien får de varsin gåva av Galadriel. Sedan ger de sig av med båt på den stora floden Anduin. Vid Rauros-fallen vill Boromir ta ringen från Frodo för att rädda sitt hemland Gondor från Saurons arméer, men Frodo vägrar och flyr. Aragorn hittar Frodo flyende i skogen, men strax efteråt blir de attackerade av en stor grupp Uruk-Hai anförda av Lurtz. Aragorn skickar iväg Frodo och slåss mot krigarna och undsätts snart av Legolas och Gimli. Lurtz har fått order att finna en hob men vet inte vilken. Merry och Pippin leder bort urukerna från Frodo men blir inringade av dem. En av krigarna försöker döda dem (emot Saurmans order) men de räddas av Boromir. Boromir säger åt hoberna att fly men istället stannar de kvar och hjälper honom slåss. Boromir dödar många Uruk-Hai men blir illa skadad. Lurtz anländer och skjuter en pil i Boromir som fortsätter att slåss till han blivit skjuten flera gånger. Urukerna kidnappar Merry och Pippin. Aragorn anländer och dräper Lurtz efter en våldsam duell. Frodo försöker fly ensam men Sam kommer med då han lovat Gandalf att aldrig överge Frodo. Aragorn ser dem korsa floden på håll och begraver Boromir tillsammans med Legolas och Gimli. Trion ger sig iväg för att rädda Merry och Pippin.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Inspelningsplats på Nya Zeeland föreställande hobernas hem Fylke.

Sagan om ringen spelades in på Nya Zeeland, eftersom Peter Jackson tyckte att miljöerna passade en fantasyfilm av denna kaliber. Den innehåller också en del datoranimerade miljöer och element. Vissa bakgrunder har aldrig funnits, utan klippts ihop av flera olika. Till många byggnader gjordes flera modeller. Man har varit oerhört noga med detaljerna.

Det var man även med rekvisita. Man funderade på vad hobernas kläder kunde vara gjorda av, och man funderade på mönstren i gongolianernas. Också mycket möda har lagts ned på vapnen, rustningar, smycken, masker till orcher osv. Detaljer har varit viktiga för att få filmen se ut som något som har hänt på riktigt.

Filmmusik[redigera | redigera wikitext]

Det är Howard Shore som har komponerat filmmusiken till Sagan om ringen, kanske hans största projekt dittills. Musiken innehåller flera teman, så som hobernas, Morias och Lothlóriens teman. Den beskriver mycket väl vad som händer och hur omgivningarna ser ut, och Howard Shore sade att han ibland skrev musiken direkt ur Tolkiens böcker. Även här har man varit noga med detaljer. Shore spekulerade i vad hoberna kunde ha för instrument, och så inkluderade han det i deras tema osv. Musiken har givits ut i förkortad version på en cd-skiva, och nyligen har en samling med fyra skivor givits ut med tre timmars musik från hela filmen.

Priser och nomineringar[redigera | redigera wikitext]

Alla Sagan om ringen-filmerna vann mer än en Oscar, exempel: Sagan om ringen som vann 4 Oscar för bland annat bästa specialeffekter. Även alla Sagan om ringen-filmerna har vunnit en Oscar för bästa specialeffekter. Alla Sagan om ringen-filmerna blev nominerad för bästa film men bara den tredje vann.

  • Sagan om ringen — Nominerad: 13, Vann: 4
  • Sagan om de två tornen — Nominerade: 6, Vann: 2
  • Sagan om konungens återkomst — Nominerade: 11, Vann: 11
Oscar Oscarsbelönade
Sagan om ringen Sagan om de två tornen Sagan om konungens återkomst
Bästa Scenografi Nominerad Nominerad Vann
Bästa Filmfoto Vann
Bästa Kostym Nominerad Vann
Bästa Regi Nominerad Vann
Bästa Klippning Nominerad Nominerad Vann
Bästa Smink Vann Vann
Bästa Filmmusik Vann Vann
Bästa Sång Nominerad
("May It Be")
Vann
("Into the West")
Bästa film Nominerad Nominerad Vann
Bästa ljudredigering Vann
Bästa ljud Nominerad Nominerad Vann
Bästa manliga biroll Nominerad
(Ian McKellen)
Bästa specialeffekter Vann Vann Vann
Bästa manus efter förlaga Nominerad Vann

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]