Hobbit: En oväntad resa

Från Wikipedia
Hobbit: En oväntad resa
(The Hobbit: An Unexpected Journey)
GenreFantasy
Äventyr
RegissörPeter Jackson
ProducentCarolynne Cunningham
Zane Weiner
Fran Walsh
Peter Jackson
ManusFran Walsh
Philippa Boyens
Peter Jackson
Guillermo del Toro
Baserad påBilbo – En hobbits äventyr av J.R.R. Tolkien
SkådespelareIan McKellen
Martin Freeman
Richard Armitage
James Nesbitt
Ken Stott
Cate Blanchett
Ian Holm
Christopher Lee
Hugo Weaving
Elijah Wood
Andy Serkis
OriginalmusikHoward Shore
FotografAndrew Lesnie
KlippningJabez Olssen
ProduktionsbolagNew Line Cinema
WingNut Films
DistributionWarner Bros.
Metro-Goldwyn-Mayer
Premiär12 december 2012 (Sverige),
14 december 2012 (USA)[1]
Speltid169 minuter
182 minuter
(Extended edition)
LandNya Zeeland
USA
SpråkEngelska
Budget$270 000 000
Intäkter$1 017 003 568[2]
FöregångareSagan om konungens återkomst
UppföljareHobbit: Smaugs ödemark
IMDb SFDb Elonet

Hobbit: En oväntad resa (engelska The Hobbit: An Unexpected Journey) är en fantasyfilm från 2012, samskriven och regisserad av Peter Jackson. Filmen är den första av tre delar i filmatiseringen löst baserad på boken Bilbo – En hobbits äventyr (1937), av J.R.R. Tolkien, följd av Smaugs ödemark (2013) och Femhäraslaget (2014). Den är skriven av Jackson, hans samarbetspartners Fran Walsh och Philippa Boyens, samt Guillermo del Toro, som ursprungligen valdes för att regissera filmen.

Filmen utspelar sig sextio år innan Sagan om ringen och handlar om hobbiten Bilbo Bagger (Martin Freeman), som anlitas av trollkarlen Gandalf (Ian McKellen) att följa med ett sällskap av 13 dvärgar, ledda av dvärgen Torin Ekenskölde (Richard Armitage) på ett äventyr genom Midgård för att återta Ensamma berget från draken Smaug. Filmen hade sin premiär i Nya Zeeland den 28 november 2012 och släpptes den 12 december 2012 i Sverige.

Hobbits budget, som sträcker sig över tre filmer, gör trilogin till den dyraste filmserien som någonsin skapats. 270 miljoner dollar läggs på första delen, och ytterligare 270 miljoner dollar spenderades på de två kommande uppföljarna, vilket totalt sett ger den en budget på 530 miljoner dollar. Den andra delen, betitlad Hobbit: Smaugs ödemark släpptes på bio i december 2013.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Ytterligare information: Hobbit (filmserie)

Filmen börjar med att den hundraelvaårige hobbiten Bilbo Baggins skriver ner sin resa som han upplevde för 60 år sedan i en bok för sin systerson Frodo Baggins. Långt innan Bilbo ens var med så var dvärgkungen Thrór en av de mäktigaste dvärgarna i hela Midgård. Hans familj tillsammans med Thorin Ekensköld bodde i det Ensliga berget bredvid staden Dal där flera människor bodde. Men den fridfulla idyllen förstördes när den enorma eldsprutande draken Smaug kom dit och brände ihjäl de flesta i Dal och Ensliga berget och lade beslag på rikedomarna som fanns i det och krossade staden samtidigt. Bara några få lyckades fly, bland annat Thorin samt Thrór. Thorin ser också Thranduil, alvkungen som står på en kulle och ser på vad dvärgarnas girighet har gjort mot dem. Han vänder dem ryggen, då han inte vill utsätta sitt folk för drakens vrede. Detta leder till Thorins hat mot alver framöver.

I Fylke 60 år tidigare luras Bilbo av trollkarlen Gandalf Grå att gå med i Thorins följe med dvärgar för att kunna återta berget från Smaug. Bland dvärgarna finns Bifur, Bofur, Bombur, Balin, Dwalin, Fìli, Kìli, Dori, Òin, Nori och Glòin. De vill anlita honom som inbrottstjuv. Först vill inte Bilbo acceptera det men efter en stunds tänkande följer han med dem i gryningen. Senare på kvällen blir Bilbo och sällskapet fångade av tre stora troll som tänker äta upp dem men då deras gräl och bråk tar lång tid lyckas Gandalf hinna utsätta dem för solljuset vilket gör att de förvandlas till sten. De hittar trollens gömma där det finns flera alvssmidda svärd; Gandalf ger Bilbo ett alviskt kortsvärd som kommer i framtiden kallas för Sting. Radagast den brune anländer och berättar att en mörk kraft håller på att ta Grönveden i besittning. Han berättar också att han hade ett skräckinjagande möte i fästningen Dol Guldur med Nekromanten, en varelse förbannad av en mörk kraft. Därefter blir de anfallna av ett pack med orcher men lyckas hamna i säkerhet tack vare av en hemlig gång som leder till Vattnadal där alvherren Elrond lyckas avslöja hur man tar sig in i berget då ingången är blockerad av enorma stenblock. En hemlig dörr finns på sidan av berget som kan låsas upp av nyckeln som Thrór gav Gandalf innan han dog. Men den kan bara låsas upp före de sista strålarna på Durins dag.

Gandalf sätter sig sedan ner i det vita kansliet tillsammans med alvhärskaren Galadriel, trollkarlen Saruman den vite och lord Elrond. Han tar fram en Morgulisk klinga som tappades av Nekromanten och som tillhörde Häxkungen av Angmar. Detta visar ett troligt bevis på att Sauron, mörkrets herre kanske återvänder. Saruman ber Gandalf att stoppa dvärgarnas resa men då Gandalf visste att detta skulle hända så bad han sällskapet fortsätta utan honom. Sällskapet råkar hamna bland en strid av stenjättar. De lyckas ta skydd i en grotta men det visar sig senare vara en fälla gjord av vättar som tar dem till deras kung, Storvätten. Bilbo skiljs åt från sällskapet och faller ner i ett mörkt hål som visar sig vara varelsen Gollums tillhåll. Gollum tappar en ring men märker inte det först. Bilbo lyckas ta ringen och följer efter Gollum men blir upptäckt. Gollum och Bilbo gör en lek med gåtor då de kommer överens att om Bilbo vinner så ska Gollum visa honom ut men om inte så äter han upp Bilbo. Bilbo vinner genom att fråga honom vad han har i fickan. Gollum inser att ringen är borta men fattar snart att Bilbo har den och börjar jaga honom. Sällskapet lyckas få reda på, tack vare av Storvätten, att en stor blek orch vid namn Azog som dödade Thròr och hans ättlingar vid en strid vid berget Moria, har lagt ut en belöning för Thorins huvud. Gandalf anländer och halshugger Storvätten vilket leder till en vild jakt genom berget men sedan lyckas de fly.

Bilbo lyckas fly från den rosenrasande Gollum som förtvivlat skriker ut sin ilska mot Baggins. Han kommer ut ur berget och återförenas med sällskapet. Men de hamnar i ett bakhåll av Azog och ett gäng med orcher vilket gör att de tar skydd i träden. Thorin går till strid mot orchen men blir nedslagen och övermannad av honom tillsammans med hans ulv. Bilbo lyckas rädda Thorin i sista sekund innan örnarna räddar sällskapet från orcherna och Azog. De landar säkert på en klippa längre bort där Gandalf lyckas återhämta Thorin. Thorin ber om ursäkt till Bilbo för hans syn på honom som en misslyckad medlem i sällskapet och omfamnar honom. Samtidigt får de syn på det Ensliga berget som ligger ännu långt borta. Där knackar en trast med ett ekollon på en sten, vilket gör att ekot väcker draken ur sin sömn med ett djupt morrande.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Ytterligare information: Hobbit-filmseriens rollista

Innan inspelningen påbörjades den 21 mars 2011, tränades de huvudsakliga aktörerna i svärdfäktning, ridning och båtåkning under en månad. Jackson hade förhoppningar om att sådana aktiviteter skulle få skådespelarna att komma varandra nära för att få personkemin att stämma, men även för att vänja dem vid livet i Wellington.[3] Några av filmens skådespelare samt deras rollfigurer inkluderar:

Resten av dvärgsällskapet: Graham McTavish som Dwalin, Aidan Turner som Kíli, Dean O'Gorman som Fíli, Mark Hadlow som Dori, Jed Brophy som Nori, Adam Brown som Ori, John Callen som Óin, Peter Hambleton som Glóin, William Kircher som Bifur, Stephen Hunter som Bombur, Jeffrey Thomas som Thrór och Mike Mizrahi som Thráin.[15][7]

Produktion[redigera | redigera wikitext]

En filmtolkning av J.R.R. Tolkiens bok Bilbo – En hobbits äventyr (1937) var under utveckling i flera år efter de kritiska och ekonomiska framgångar som Sagan om ringen-trilogin (2001–2003), samskriven, samproducerad och regisserad av Peter Jackson. Jackson skulle ursprungligen producera en två delar lång tolkning av Hobbiten, som skulle regisseras av Guillermo del Toro.[16] Del Toro lämnade projektet i maj 2010, efter att ha arbetat med Jackson och hans produktionsteam i två år, på grund av förseningar delvis orsakade av ekonomiska problem hos Metro-Goldwyn-Mayer.[17] I oktober samma år meddelades att Jackson skulle regissera istället.[17]

Hobbit-filmerna producerades "back to back" (filmerna spelades in under samma produktion), likt Sagan om ringen-filmerna. Inspelningen för Hobbit började den 21 mars 2011 i Nya Zeeland[18] och avslutades den 6 juli 2012, efter att ha filmat i 266 dagar.[19] Tilläggsscener för En oväntad resa filmades även i juli 2012.[20] Filmen planerades att vara helt klar den 26 november, endast två dagar före dess premiär i Wellington.[21]

Musik[redigera | redigera wikitext]

The Hobbit:
An Unexpected Journey
Soundtrack av Howard Shore
Utgivning11 december 2012
Inspelat2011-12
Längd1:47:42 (Standardutgåvan)
2:07:03 (Specialutgåva)
SkivbolagWaterTower Music
Decca Records
ProducentHoward Shore

Filmmusiken till En oväntad resa komponerades av Howard Shore finns som både en standardutgåva och en specialutgåva, där båda kommer att innehålla 2 diskar.[22] Shore, som spelade in filmmusiken vid Abbey Road Studios i London,[21] återanvände några av de musikaliska motiv från musiken han skapade för Sagan om ringen-soundtracken.

Standardutgåva[redigera | redigera wikitext]


Specialutgåva[redigera | redigera wikitext]

Specialutgåvan med två skivor innehåller sex bonusspår och sex förlängda spår.


Distribution[redigera | redigera wikitext]

Marknadsföring[redigera | redigera wikitext]

Den första trailern för En oväntad resa visades för första gången innan den Jackson-producerade Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet i USA den 21 december 2011,[23] och släpptes på Internet under samma dag.[24] Geoff Boucher från Los Angeles Times sade, "Även om det var alltför flyktig fanns tillräckligt i den för att röra om i fansens hjärtan".[25] Jen Chaney från Washington Post angav "Visuellt och sett till tonen, ser den här förhandstitten på En oväntad resa ut att passa perfekt med Frodo Bagger-sagorna som släpptes 2001, 2002 och 2003. [...] Men handlingen är inte det viktigaste i trailern. Det här klippet handlar enbart om att åter bekanta oss med Midgård."[24]

Jackson, Freeman, McKellen, Armitage, Serkis, Wood och en av manusförfattarna, Philippa Boyens, medverkade på 2012 års San Diego Comic-Con International där de promotade och även visade upp 12 minuter av filmen.[26]

Utgivning[redigera | redigera wikitext]

En så kallad "standee" under premiären i Wellington i Nya Zeeland.

Världspremiären för Hobbit: En oväntad resa ägde rum den 28 november 2012 i Wellington, Nya Zeeland,[27].

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Filmen har fått måttligt positiva recensioner, där många publikationer ställt sig tveksamma till huruvida den matchar Sagan om ringen-trilogins kvaliteter.[28][29] Filmen har för närvarande 72% på Rotten Tomatoes, baserat på 29 recensioner och ett medelbetyg på 7.0/10..[30]Metacritic innehar filmen ett betyg på 62 av 100, vilket tyder på "generellt positiva recensioner", baserat på recensioner av sju kritiker.[31]

I Sverige belönade Aftonbladets Jens Peterson filmen med fyra plus av fem möjliga, och kallade den "en efterlängtad resa och en mäktig bioupplevelse." Angående Peter Jacksons val att spela in filmen i 48 bildrutor per sekund, nämnde Peterson: "Den ger en märklig skärpa. I öppna landskap och Gollums minspel känns det som om ett filter tagits bort."[32]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Hobbit 3D på SF Bio”. SF Bio. Arkiverad från originalet den 5 december 2012. https://web.archive.org/web/20121205053538/http://www.sf.se/filmer/Hobbit-En-ovantad-resa/. Läst 4 december 2012. 
 2. ^ [1], http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=hobbit.htm.
 3. ^ ”Dwarf James to get in The Hobbit”. http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/showbiz/tv/3313274/Dwarf-James-Nesbitt-to-get-in-The-Hobbit.html. Läst 26 november 2012. 
 4. ^ [a b] ”Martin Freeman to play Bilbo Baggins in The Hobbit”. News (UK: BBC). 22 oktober 2010. http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-11604193. Läst 24 oktober 2010. 
 5. ^ ”Ian McKellen as Gandalf in The Hobbit”. McKellen. Arkiverad från originalet den 3 juli 2011. https://web.archive.org/web/20110703003740/http://www.mckellen.com/cinema/hobbit-movie/. Läst 11 januari 2011. 
 6. ^ Speier, Michael (15 oktober 2010). ”'The Hobbit' Finally Filming In February, But Peter Jackson & Actor Unions Still At Odds”. Deadline Hollywood. http://www.deadline.com/2010/10/the-hobbit-finally-starts-filming-in-february/. Läst 16 oktober 2010. 
 7. ^ [a b] Bodey, Michael (21 januari 2010). ”The Office's Martin Freeman as Bilbo Baggins leads Hobbit cast”. The Australian. http://www.theaustralian.com.au/business/media/the-offices-martin-freeman-as-bilbo-baggins-leads-hobbit-cast/story-e6frg996-1225942288634. 
 8. ^ ”'The Hobbit': Cate Blanchett on reprising Galadriel role”. http://www.digitalspy.com.au/movies/news/a405567/the-hobbit-cate-blanchett-on-reprising-galadriel-role.html. Läst 26 november 2012. 
 9. ^ ”Kiwi actor steps into Hobbit breach”. The Dominion Post. 2 maj 2011. http://www.stuff.co.nz/entertainment/film/4948801/Kiwi-actor-steps-into-Hobbit-breach. Läst 2 maj 2011. 
 10. ^ ”Sylvester McCoy confirms his role as Radagast the Brown”. TheOneRing.net. 23 oktober 2010. http://www.theonering.net/torwp/2010/10/23/39529-sylvester-mccoy-confirms-his-role-as-radagast-the-brown/. Läst 23 oktober 2010. 
 11. ^ ”'The Hobbit': Ian Holm is officially in as old Bilbo”. Arkiverad från originalet den 17 september 2012. https://web.archive.org/web/20120917060016/http://insidemovies.ew.com/2011/04/22/the-hobbit-ian-holm-is-officially-in-as-old-bilbo/. Läst 26 november 2012. 
 12. ^ ”Christopher Lee Talks Saruman in The Hobbit: An Unexpected Journey”. Arkiverad från originalet den 7 januari 2012. https://web.archive.org/web/20120107035919/http://www.movieweb.com/news/christopher-lee-talks-saruman-in-the-hobbit-an-unexpected-journey. Läst 26 november 2012. 
 13. ^ ”New Hobbit: An Unexpected Journey Pics: Elijah Wood Returns as Frodo; Martin Freeman's Bilbo Gets His Sword”. http://au.eonline.com/news/355189/new-hobbit-an-unexpected-journey-pics-elijah-wood-returns-as-frodo-martin-freeman-s-bilbo-gets-his-sword. Läst 26 november 2012. 
 14. ^ ”Andy Serkis Signed To Reprise Gollum In 'The Hobbit'”. Deadline Hollywood. 10 januari 2011. http://www.deadline.com/2011/01/andy-serkis-signed-to-reprise-gollum-in-the-hobbit/. Läst 11 januari 2011. 
 15. ^ Reynolds, Simon (21 mars 2011). The Hobbit begins production in New Zealand”. Digital Spy. http://www.digitalspy.co.uk/movies/news/a310107/the-hobbit-begins-production-in-new-zealand.html. Läst 29 mars 2011. 
 16. ^ Netburn, Deborah (24 april 2008). ”Guillermo del Toro to direct 'The Hobbit' and sequel”. Los Angeles Times. http://www.latimes.com/entertainment/news/la-et-hobbitt25apr25,0,6356146.story. Läst 22 september 2012. 
 17. ^ [a b] Alexander, Bryan (5 november 2010). ”Guillermo del Toro on Losing the 'Hobbit': 'I Have a Huge Heartbreak'”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/guillermo-del-toro-losing-hobbit-37277. Läst 22 september 2012. 
 18. ^ Trumbore, Dave (20 mars 2011). ”Production Officially Begins on Peter Jackson’s ''The Hobbit; Plus Two New Images and the Official Synopsis”. Collider. Arkiverad från originalet den 19 februari 2015. https://web.archive.org/web/20150219210609/http://collider.com/the-hobbit-movie-images-synopsis/81524/. Läst 22 september 2012. 
 19. ^ Zakarin, Jordan (6 juli 2012). ”'The Hobbit' Completes Filming, Peter Jackson Posts Facebook Message (Photo)”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/hobbit-completes-filming-peter-jackson-lord-of-the-rings-345996. Läst 22 september 2012. 
 20. ^ Masters, Kim (1 augusti 2012). ”No One Knows How Much Peter Jackson's New 'Hobbit' Film Will Cost”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/hobbit-movie-news-peter-jackson-lord-rings-trilogy-356696. Läst 22 september 2012. 
 21. ^ [a b] Watercutter, Angela (26 november 2012). ”Peter Jackson Races to Complete The Hobbit in Time for Premiere”. Wired. http://www.wired.com/underwire/2012/11/peter-jackson-hobbit-post-production/. Läst 28 november 2012. 
 22. ^ ”"The Hobbit: An Unexpected Journey" soundtrack will be released at all retailers on December 11”. Salt Lake Tribune. http://www.sltrib.com/sltrib/blogsburger/55193575-53/extended-hobbit-performed-version.html.csp. Läst 18 november 2012. 
 23. ^ Eames, Tom (16 december 2011). ”'The Hobbit' trailer confirmed to air before 'Tintin' in US”. Digital Spy. Arkiverad från originalet den 17 december 2012. https://web.archive.org/web/20121217103513/http://www.digitalspy.co.uk/movies/news/a356414/the-hobbit-trailer-confirmed-to-air-before-tintin-in-us.html. Läst 22 september 2012. 
 24. ^ [a b] Chaney, Jen (20 december 2011). ”‘The Hobbit’ trailer: Once more into Middle-earth”. Washington Post. http://www.washingtonpost.com/blogs/celebritology/post/the-hobbit-trailer-once-more-into-middle-earth/2011/12/20/gIQAN9dJ8O_blog.html. Läst 22 september 2012. 
 25. ^ Boucher, Geoff (20 december 2011). ”‘The Hobbit’ trailer brings back magic (and not just for fans)”. Los Angeles Times. http://herocomplex.latimes.com/2011/12/20/hobbit-trailer-brings-back-the-magic-and-not-just-for-fans/. Läst 22 september 2012. 
 26. ^ Vary, Adam B. (14 juli 2012). ”'The Hobbit' Comic-Con panel: Peter Jackson gifts a bounty of footage upon Hall H”. Entertainment Weekly. Arkiverad från originalet den 4 december 2012. https://www.webcitation.org/6CfUsVANb?url=http://insidemovies.ew.com/2012/07/14/the-hobbit-comic-con-panel/. Läst 25 september 2012. 
 27. ^ Bulbeck, Pip (6 juni 2012). ”New Zealanders to See 'The Hobbit: An Unexpected Journey' on Nov. 28”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/new-zealanders-see-hobbit-an-334183. Läst 24 september 2012. 
 28. ^ ”'The Hobbit' Reviews: Critics Weigh In On 'An Unexpected Journey' & 48 FPS”. Huffington Post. http://www.huffingtonpost.com/2012/12/04/the-hobbit-reviews-an-unexpected-journey_n_2236748.html. Läst 4 december 2012. 
 29. ^ ”'The Hobbit' underwhelms critics in early reviews”. Chicago Tribune. Arkiverad från originalet den 5 december 2012. https://web.archive.org/web/20121205151115/http://www.chicagotribune.com/entertainment/sns-rt-us-thehobbit-reviewsbre8b400m-20121204,0,4490852.story. Läst 4 december 2012. 
 30. ^ ”The Hobbit: An Unxpected Journey Movie Reviews”. Rotten Tomatoes. Flixster. http://www.rottentomatoes.com/m/the_hobbit_an_unexpected_journey/. Läst 6 december 2012. 
 31. ^ http://www.metacritic.com/movie/the-hobbit-an-unexpected-journey
 32. ^ Peterson, Jens (4 december 2012). ””The Hobbit” – så bra är filmen”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/article15876154.ab. Läst 8 december 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]