Kiosk

Från Wikipedia
Glasskiosk från 1950-talet vid färjeläget Fruvik, Ängöleden, Dragsmarks socken i Bohuslän
Korv- och glasskiosk vid bron till Badholmen i Saltsjöbaden
Kiosk i Grekland

En kiosk är en mindre byggnad, oftast en liten fristående bod, med försäljning av varor eller tjänster. Typiska kioskvaror är tidningar, snabbmat, godis, , leo special, glass och tobak. Det finns även telefonkiosker, varifrån man mot avgift kan ringa. Dessa telefon kiosker är numera väldigt ovanliga.

Etymologi och historia

Ordet kiosk kommer från persiska كوشک (kushk), turkiska köşk och/eller grekiska "kiosk" och betyder ’utsiktsbyggnad’. Kiosken var ursprungligen ett litet, vanligt förekommande lusthus i Mellanöstern. Det bestod av ett på pelare vilande tälttak och var vanligen uppfört i utkanten av en terrass eller trädgård. Alternativt var det en lätt, altanlik träutbyggnad med gallerverk framtill och ett svängt tak, utskjutande från övre våningarna på ett hus.

Kiosk benämndes i Europa en europeisk trädgårds- eller parkpaviljong i turkisk eller kinesisk stil. Ett exempel från Sverige är Turkiska kiosken i Hagaparken som uppfördes efter ritningar av arkitekten Fredrik Magnus Piper samt Gustav III:s anvisningar mellan åren 1786–1788.

Se även

Externa länkar