Fredrik Magnus Piper

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fredrik Magnus Piper
Generalplan för Drottningholms slottspark 1797.
Förslag till parasol i Vällinge.

Fredrik Magnus Piper, född 3 april 1746, död 22 februari 1824,[1] var en svensk landskapsarkitekt och hovintendent, brorson till Peter Bernhard Piper.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Fredrik Magnus Piper var en av sin tids främsta landskapsarkitekter och den förste utbildade trädgårdsarkitekten i Sverige. Under åren 1773–1780 fick han sin utbildning i Frankrike, Italien och England. I England arbetade han en tid hos den skotske arkitekten Sir William Chambers (skaparen av Kew Gardens in London). Den engelska trädgårdsstilen, som just var högsta mode i Europa, med sina organiska, bevarande former och inte den betvingande, symmetriska trädgårdsarkitekturen gjorde stort intryck på Piper. Han kom hem från sina studieresor med mängder av skisser och ritningar och det var han som införde trädgårdsarkitekturens idé för en engelsk park i Sverige.

Liv och verk[redigera | redigera wikitext]

Fredrik Magnus Piper utsågs av Gustav III till planarkitekt och intendent för de kungliga lustparken. 1781 presenterade han en generalplan för en engelsk park vid Haga, Hagaparken i Solna och 1786 på Brunnsvikens Tivolihalvö, Tivoli (Solna).

Han planerade även den engelska parken vid Drottningholms slott 1781–1810 samt Bellevueparken i Stockholm. 1786 uppfördes den Turkiska kiosken efter hans ritningar i Hagaparken. 1791 ritade han det nyklassicistiska ListonhillDjurgården och Bjärka-Säby slott i Östergötland. 1799 blev han direktör för byggnadsskolan på Konstakademien i Stockholm. 1809 lade han ett förslag till en ny begravningsplats i Lund, Norra Kyrkogården. Har var även arkitekten bakom den engelska parken vid Forsmarks bruk i Uppland och den vid Godegårds bruk i Östergötland. Piper är representerad vid bland annat Nationalmuseum[2] i Stockholm.

Idag påminner Pipers väg i Bergshamra och Pipers park, som är en del av Tivoliparken i Solna, om Fredrik Magnus Piper.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Piper, Fredrik Magnus; Harris John, Olausson Magnus, Bristow Anthony, Bristow Paul (2004). Beskrifning öfwer idéen och general-plan till en ängelsk lustpark, författad under åren 1811 och 1812. Konstakademiens skriftserie, 99-0464375-X ; 9. Stockholm: Byggförl. ISBN 91-7988-259-5 (inb.) 
  • Sten Karling och Karin Lindegren, red (1981). Fredrik Magnus Piper och den romantiska parken. Stockholm: Kungl. akad. för de fria konsterna. ISBN 91-86208-00-4 
  • SFV Statens Fastighetsverk - Hagaparken

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Piper, 6. Fredrik Magnus i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1915)
  2. ^ Nationalmuseum

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]