Kiosk
Den här artikeln behöver fler eller bättre källhänvisningar för att kunna verifieras. (2024-04) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
En kiosk är en liten och vanligtvis fristående byggnad med försäljning av exempelvis tidningar, biljetter, godis, glass och tobak. Försäljningen sker ofta via en lucka i kiosken.[1]
Etymologi och historia
[redigera | redigera wikitext]Ordet kiosk kommer via franskans kiosque (liten paviljong), från turkiska köşk (trädgårdspaviljong) som har persiskt ursprung.[1] Kiosken var ursprungligen ett litet, vanligt förekommande lusthus i Mellanöstern. Det bestod av ett på pelare vilande tälttak och var vanligen uppfört i utkanten av en terrass eller trädgård. Alternativt var det en lätt, altanlik träutbyggnad med gallerverk framtill och ett svängt tak, utskjutande från övre våningarna på ett hus.
Kiosk benämndes i Europa en europeisk trädgårds- eller parkpaviljong i turkisk eller kinesisk stil. Ett exempel från Sverige är Turkiska kiosken i Hagaparken som uppfördes efter ritningar av arkitekten Fredrik Magnus Piper samt Gustav III:s anvisningar mellan åren 1786–1788.
I en moské finns en terrassliknande upphöjning, kallad kiosk, varifrån den muslimske prästen talar. Den motsvaras av predikstolen i en kristen kyrka. Från församlingen sett befinner sig predikstolen till vänster, medan kiosken finns till höger.
Kiosk i Sverige
[redigera | redigera wikitext]När vid halvårsskiftet 2019 en lag trädde i kraft som kräver kommunalt tillstånd för och årlig kontroll av tobaksförsäljning med därtill kopplade årliga avgifter ledde detta till att de utpräglade kioskernas antal sjönk.
Se även
[redigera | redigera wikitext]Referenser
[redigera | redigera wikitext]Externa länkar
[redigera | redigera wikitext]- Wikimedia Commons har media som rör kiosk.