Kiosk

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Glasskiosk från 1950-talet vid färjeläget Fruvik, Ängöleden, Dragsmarks socken i Bohuslän
Korv- och glasskiosk vid bron till Badholmen i Saltsjöbaden
Kiosk i Grekland

En kiosk är en mindre byggnad, oftast en liten fristående bod, med försäljning av varor eller tjänster. Typiska kioskvaror är tidningar, snabbmat, godis, , leo special, glass och tobak. Det finns även telefonkiosker, varifrån man mot avgift kan ringa. Dessa telefon kiosker är numera väldigt ovanliga.

Etymologi och historia[redigera | redigera wikitext]

Ordet kiosk kommer från persiska كوشک (kushk), turkiska köşk och/eller grekiska "kiosk" och betyder ’utsiktsbyggnad’. Kiosken var ursprungligen ett litet, vanligt förekommande lusthus i Mellanöstern. Det bestod av ett på pelare vilande tälttak och var vanligen uppfört i utkanten av en terrass eller trädgård. Alternativt var det en lätt, altanlik träutbyggnad med gallerverk framtill och ett svängt tak, utskjutande från övre våningarna på ett hus.

Kiosk benämndes i Europa en europeisk trädgårds- eller parkpaviljong i turkisk eller kinesisk stil. Ett exempel från Sverige är Turkiska kiosken i Hagaparken som uppfördes efter ritningar av arkitekten Fredrik Magnus Piper samt Gustav III:s anvisningar mellan åren 1786–1788.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]