Kiruna snöfestival

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kiruna snöfestival
PlatsKiruna, Sverige Sverige
TidpunktSlutet av januari
TypFestival

Kiruna snöfestival är ett återkommande vinterevenemang som anordnas i slutet av januari varje år i Kiruna. Festivalen kretsar kring snö och aktiviteter som hör därtill. I samband med festivalen utsmyckas staden med is- och snöskulpturer.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

År 1986 hölls den första snöskulturstävlingen i "rymdstaden" Kiruna, på Kupoltorget mitt i Kiruna centrum, i samband med uppskjutningen av två satelliter från Sydamerika. Tävlingen var inspirerad av de japanska snöskulpturerna i Sapporo på ön Hokkaido, och lockade sex lag att ställa upp. På kirunabornas begäran kom tävlingen framöver att anordnas varje vinter.

De tio första åren leddes evenemanget av Kiruna kommuns informationssekreterare. Under denna tid utvecklades snöskulpturstävlingarna till Kiruna Snöfestival. Kirunas skolbarn fick sin egen skulpturtävling och ytterligare aktiviteter utvecklades. 1989 anordnades Svenska mästerskapen i snöskulptur för första gången och 12 lag deltog. Året därpå fanns även internationellt deltagande och tävlingen hölls i tre dagar i stället för endast en dag. 1994 flyttades tävlingen från centrum till Järnvägsparken där den fortfarande hålls. År 2000 hölls världsmästerskapen i snöskulptur i Kiruna.

SM i snöskulptur[redigera | redigera wikitext]

Det öppna svenska mästerskapet i snöskulptur har sedan 1991 internationell status. Den är den enda i Sverige och en av tio i världen. I början hade tävlingen ett speciellt tema som skulptörerna skulle anpassa sitt verk efter. Numera går tävlingen ut på att varje lag på tre dagar ska färdigställa en skulptur av en 27 kubikmeter stor kub av snö. Sedan väljer en jury ut en vinnare i kategorin figurativ konst och en i kategorin abstrakt konst.

Övriga aktiviteter[redigera | redigera wikitext]

Snöskulptering är inte den enda aktiviteten på Kirunas snöfestival. Det hålls även renkapplöpningar med släde och skidor, ponny- och slädhundsturer, modevisningar och många mindre aktiviteter.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]