Kista Science City

Från Wikipedia

Kista Science City är ett företag i Kista som ägs av stiftelsen Electrum. Syftet med företaget är att stärka utvecklingen av Kista som centrum för ICT (Informations- och kommunikationsteknologi).[1]

Översikt[redigera | redigera wikitext]

Kista Science City är en plats och ett innovationskluster för ICT, där näringsliv, akademi och offentliga aktörer 1986 gick samman i en så kallad triple helix och bildade Stiftelsen Electrum. Syftet var att göra regionen till ett världsledande centrum för elektronikforskning. Under 1990-talet blev det uppenbart att spetskompetensen fanns inom radio- och telekommunikation, numera kallat ICT. Innovationsklustret är det största i Europa och det tredje största i världen.

Kista Science City har stadsdelen Kista som sin kärna men innefattar också delar av Sollentuna kommun, Järfälla kommun, Solna kommun och Sundbybergs kommun i norra Stockholm. Kista Science City har en hög koncentration av företag, studenter och forskare som är verksamma inom ICT (informations- och kommunikationsteknik). I Kista Science City ligger KTH-filialen inom ICT, samt Institutionen för Data- och Systemvetenskap vid Stockholms universitet där cirka 7000 studerar. Några av de stora företag som är etablerade i området är Microsoft, IBM och Ericsson. Sammanlagt är över 2000 ICT-företag verksamma i Kista Science City[2].

Ett nytt byggkomplex stod färdigt i september 2011: Victoria Tower som är 33 våningar och över 120 meter högt. Kista Torn blir Stockholms högsta bostadshus med två byggnader varav det ena blir 130 meter högt[3]. Kista Torn är klart för inflyttning 2015.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]