Klonazepam

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Strukturformel för klonazepam.

Klonazepam, summaformel C15H10ClN3, är ett antiepilepsimedel, muskelavslappnande och psykoaktivt lugnande läkemedel som tillhör läkemedelsgruppen bensodiazepiner. Varunamn i Sverige är Iktorivil.

Läkemedlet används i Sverige mot olika former av epilepsi. Det kan även fungera vid de mycket smärtsamma kroniska muskelkramper som med tiden kan uppstå i ryggmuskler och andra större muskler som överbelastas vid ledöverrörlighetssyndrom orsakade av medfödda kollagendefekter, till exempel Ehler-Danlos syndrom typ 3, som gör ledband, senor och ligament övertöjbara och därmed ställer höga krav på muskler för att hålla samman leder.

Injektionsbehandling med klonazepam för att häva krampanfall sker främst på sjukhus eller i hemmet efter noggrann instruktion av läkare.

Klonazepam förhindrar att signaler som utlöser ett epileptiskt anfall sprider sig i hjärnan under anfallet. Därigenom dämpas pågående anfall och nya anfall förhindras.

Alkohol ska inte användas under behandling med klonazepam.

Klonazepam finns i Sverige tillgängligt i tablettform, som infusionsvätska samt i flytande form. I nuläget finns tabletterna endast i styrkorna 0,5 mg och 2 mg.

Risk för tillvänjning föreligger. Substansen är narkotikaklassad och ingår i förteckning P IV i 1971 års psykotropkonvention, samt i förteckning IV i Sverige.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Iktorivilförpackning i svensk utformning.