Koldisulfid

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Kolsvavla)
Hoppa till: navigering, sök
Koldisulfid
Strukturformel
Molekylmodell
Systematiskt namn Koldisulfid
Övriga namn Kolsvavla
Kemisk formel CS2
Molmassa 76,139 g/mol
Utseende Färglös eller svagt gul vätska
CAS-nummer 75-15-0
SMILES S=C=S
Egenskaper
Densitet 1,261 g/cm³
Löslighet (vatten) 2,9 g/l (20 °C)
Smältpunkt -110,8 °C
Kokpunkt 46,3 °C
Faror
Huvudfara
Brandfarlig Brandfarlig
NFPA 704

NFPA 704.svg

4
3
0
LD50 3188 mg/kg
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Koldisulfid (kemisk formel CS2), tidigare även benämnt kolsvavla, är ett giftigt och flyktigt ämne som har använts som lösningsmedel. Dagligt intag av antabus kan ge koldisulfidförgiftning som kan medföra hjärnskador.

Framställning[redigera | redigera wikitext]

Tidigare framställdes koldisulfid av kol eller koks vilket krävde mycket hög temperatur. Idag framställs ämnet av naturgas vilket bara kräver en temperatur av 600 °C.

Metanet oxideras av svavlet på samma sätt som när det förbränns i luft. Trots det så är koldisulfid, till skillnad från koldioxid, mycket brandfarlig.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Koldisulfid används tillsammans med cellulosa för tillverkning av cellofan och viskos och tillsammans med klorgas för att tillverka koltetraklorid.

Eftersom koldisulfid är såpass brandfarlig och dessutom självantänder vid så låg temperatur som 90 °C så är dess användbarhet i övrigt begränsad.


Risker[redigera | redigera wikitext]

I en systematisk litteraturöversikt gjord av Statens beredning för medicinsk och social utvärdering från 2017 fann man samband mellan exponering i arbetet för Koldisulfid och hjärtkärlsjukdom och stroke.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Services, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); Swedish Agency for Health Technology Assessment and Assessment of Social. ”Arbetsmiljöns betydelse för hjärt-kärlsjukdom – exponering för kemiska ämnen” (på sv). www.sbu.se. http://www.sbu.se/sv/publikationer/SBU-utvarderar/arbetsmiljons-betydelse-for-hjart-karlsjukdom---exponering-for-kemiska-amnen/. Läst 7 juni 2017.