Gästbok

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gästernas inlägg i gästboken på Stockholms konserthus en aprildag 1926.

Gästbok är en skrivbok där personer på besök kan skriva några rader till värden, om de exempelvis varit där på fest. Även pensionat, museum och liknande kan ha gästböcker för att besökare ska kunna lämna några rader om hur de haft det under vistelsen.

Gästböcker på webbplatser[redigera | redigera wikitext]

Under framför allt 1990-talet var gästböcker populära att använda på webbplatser, där besökarna kan skriva något till webbplatsens ansvariga eller innehavare. När populariteten för bloggar ökade kom istället kommentarsfält till inläggen vilket kom att i stor utsträckning ersätta gästböcker. När sociala medier sedan ökade så försvann de egenskapade gästböckerna på webben i princip helt.[1]

På vissa communities kan registrerade medlemmar få varsin gästbok[2][3] för att kunna upprätthålla sociala kontakter med andra medlemmar. Förutom hälsningar är det även vanligt med tvåpartskonversationer i den typen gästböcker. Det vanliga är att man får inlägg i sin gästbok och sedan svarar man i mottagarens.

Gästböckerna är vanligtvis publika, vilket innebär att andra än mottagaren kan ta del av vad som skrivits, under förutsättning att innehållet inte har raderats.

Källor[redigera | redigera wikitext]