Korso

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Korso
Korso (finska)
Stadsdel
Stad Vanda
Storområde Korso storområde
Folkmängd 6 982 (2007)
Stadsdelens nummer 81
Språk  
- finska 91,1 %
- svenska 1,8 %
- övriga 7,1 %
Vandakarta med Korso markerat
Vandakarta med Korso markerat
Källa: Aluesarjat

Korso är en stadsdel i Vanda stad i Södra Finlands län.

Korso ligger vid Stambanan 6 kilometer söder om Kervo stad. Enligt Vanda stads stadsdelsindelning gränsar Korso till järnvägen i öster, Fallbäcken i norr och Vierumäki i nordväst. Normalt brukar man räkna att de två nyss nämnda stadsdelarna hör till Korso tätort, samt också Alkärr, Matar, Skogsbrinken och Mikkola. Brännberga är ett delområde i Korso.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Namnet Korso uppstod då man stakade ut gränserna mellan tre byar: Ytterkervo och Skavaböle i Tusby och Hanaböle i Helsinge socken. Gränserna sammanstrålade på det högsta berget i Korso och markerades med ett kors, och fick därmed namnet Korsrå.

I slutet av 1880-talet behövdes ett omkörningsspår på Stambanan mellan Dickursby och Kervo. Spåret placerades i en obyggd trakt vid gränsen mellan Tusby och Helsinge - i Korso. Tågen började stanna i Korso två gånger per dag vilket gav upphov till bebyggelse i området.

Korso växte snabbt speciellt efter andra världskriget och på 1950-talet var stadsdelen Finlands största enhetliga egnahemshusområde. Fram till år 1955 gick gränsen mellan kommunerna Helsinge, Tusby och Kervo rakt genom Korso, gamla Korsrå, men detta gav upphov till administrativa problem och Korso inkorporerades helt och hållet med Helsinge. På 1970-talet byggdes det många höghus i stadsdelen.

På 2000-talet har multifunktionshuset Lumo byggts i stadsdelen. Järnvägsstationen och församlingscentret har också förnyats. Många studerande bor i Korso i de studentbostäder som byggts där. I framtidsplanerna finns en idrottspark mellan Räckhalsbacken och Brännberga.

Befolkning[redigera | redigera wikitext]

Korsos invånarantal är cirka 7 000, men med grannstadsdelarna medräknade kommer man upp till 20 000 invånare.

Service[redigera | redigera wikitext]

I Korso serviceområde finns det ungefär 25 000 invånare och 4 600 arbetsplatser. Nära järnvägen på den östra sidan finns social- och hälsovårdsstationen, samt familjerådgivningen och psykiatriska rådgivningen. På den västra sidan järnvägen finns multifunktionshuset Lumo, med stadens samservice, bibliotek, sporthall, gymnasium och konsertsal.

Trafik[redigera | redigera wikitext]

Korso station

Väster om Korso går Tusbyleden (Stamväg 45) och på den östra sidan Lahtisleden (E75). Till båda motorvägarna finns det en anslutning via regionalväg 152. Helsingfors-Vanda flygplats ligger 9 kilometer från Korso.

K-tåget trafikerar Korso station med 10 minuters intervaller i rusningstid och 20 minuter under andra tider. Under mindre livliga tidpunkter stannar N- och T-tågen. Det finns flera busslinjer till Helsingfors centrum och andra stadsdelar i Vanda. Vid stationen finns det 79 anslutningsparkeringplatser och 155 cykelplatser.

Kultur[redigera | redigera wikitext]

I augusti ordnas Ankkarock, som avslutar rockfestivalsäsongen. Ankkarock hade över 32 000 besökare år 2006. På Varjoankka i maj uppträder nya artister som behöver scenerfarenhet. Andra evenemang är marknader och idrottscuper.

Korsos vattentorn i betongelement valdes år 1972 till årets betongkonstruktion.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från finskspråkiga Wikipedia