Kourabiedes

Från Wikipedia

Kourabiedes eller Kourabiethes (grek : κουραμπιέδες, singular: κουραμπιές, kourabies) är populära mandelkakor i Grekland, Cypern och grekiska samhällen i Anatolien, liksom i hela den grekiska diasporan. De är relaterade till många andra kakor som kallas qurabiya eller liknande namn som finns i ottomanska och persiska köket.

Terminologi[redigera | redigera wikitext]

Det grekiska ordet kourabiedes kommer från det turkiska ordet kurabiye, [1] som är relaterat till qurabiya, en familj av kakor från Mellanöstern.

Man tror att de grekiska mandelkakorna ursprungligen kommer från de grekiska byarna i Kappadokien, alltså i dagens sydöstra Turkiet. När grekerna fördrevs från regionen i början av 1900-talet tog med sig recepten på mandelkakor till Grekland.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

En stor hög med kourabiedes i Grekland

Kourabiedes är ett slags smörkakor med mandel. Liksom andra smörkakor är andra ingredienser smör, mjöl, socker, salt och eventuellt vanilj eller konjak. [2]

Den vanligaste smaken är vanilj, men andra varianter inkluderar grekisk konjak (Metaxa är det mest kända varumärket), mastix eller rosenvatten. I vissa regioner i Grekland toppas varje julkourabies med en kryddnejlika .

Kourabiedes formas antingen i cirklar, halvmånar eller bollar, sedan bakade tills de är något gyllene. Omedelbart efter att kakorna tagits ur ugnen rullas Kourabiedes i konditorisocker (pulveriserat / florsocker) och får svalna. De rullas vanligtvis sedan i pulveriserat socker igen när de har svalnat. [3]

Traditioner[redigera | redigera wikitext]

Kourabiedes är också särskilt populära för speciella tillfällen som jul eller dop men de äts i Grekland året runt. [4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]