Iranska köket

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Det persiska köket.

Iranska köket eller persiska köket är den matkultur och de mattraditioner som finns i Iran.

Det iranska köket består av många smakkombinationer, som sällan är starka men ofta rikligt kryddade, mellan vanligt förekommande produkter som ris, kött, ägg, nötter, frukt, bär, mejeriprodukter och såser, men även bönor, apelsin och dill. Saffran är en vanlig krydda.

Det iranska köket har gamla anor och härstammar från sasanidisk tid.

Eftersom det nordindiska köket är en variant av det iranska köket tillagas fågel ofta på samma sätt som det indiska köket. "Khoresh-e fesenjan" är en typisk persisk fågelrätt. Såsen blir i den redd med malda nötter och utspädd med pressade granatäpplen, en frukt som är vanlig i köket. Lammkött är vanligt förekommande.

Till maten serveras ofta sallader tillsammans med såser som ofta baseras på yoghurt, ägg eller matolja. Färsk eller inkokt frukt är vanliga efterrätter. Ofta erbjuds även nötter eller frön. Rosenvatten är en vanlig arom i desserterna.

Ris[redigera | redigera wikitext]

Ris är vanligt förekommande i det persiska köket och det finns flera sätt att tillaga ris, som till exempel chelow eller polo. Ris serveras ofta med smör eller knaprigt som i rispuddingen tachine.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Janson Borglund, Tove. ”persisk mat.”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/persisk-mat. Läst 1 februari 2016.