Kraftig smaragdflickslända

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kraftig smaragdflickslända
LestesDryas.jpg
En hane av kraftig smaragdflickslända
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningTrollsländor
Odonata
FamiljGlansflicksländor
Lestidae
SläkteLestes
ArtKraftig smaragdflickslända
L. dryas
Vetenskapligt namn
§ Lestes dryas
AuktorKirby, 1880
Hitta fler artiklar om djur med

Kraftig smaragdflickslända (Lestes dryas) är en art i insektsordningen trollsländor som tillhör familjen glansflicksländor.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Den kraftiga smaragdflicksländans hane är blå med svart teckning på bakkroppen. Honan är mörkt brunaktig. Ibland kan homokroma honor förekomma, det vill säga honor som i färg liknar hanen, men de är ganska sällsynta. Som dess trivialnamn antyder kännetecknas arten också av att den är något kraftigare byggd än de flesta andra i Sverige förekommande arter av dess släkte. Vingarna är genomskinliga med mörkt vingmärke. Vingbredden är omkring 50 millimeter och bakkroppens längd är 25 till 33 millimeter.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Denna art förekommer över stora delar av Europa, men på Brittiska öarna finns den bara i sydöstra Storbritannien och på sydvästra Irland. I Sverige förekommer den från Skåne till Uppland. Det finns också en population i Norrbotten omkring Torne älv, vilken troligen har vandrat in från Finland.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Den kraftiga smaragdflicksländans habitat är framför allt våtmarker, särskilt kärr med riklig växtlighet. Efter parningen lägger honan äggen tillsammans med hanen, i stjälkarna på vattenvegetation som sticker upp ovanför vattnet, till exempel halvgräs som starr. Utvecklingstiden från ägg till imago är ett år och flygtiden juni till augusti.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Sandhall, Åke. Trollsländor i Europa, Interpublishing, 2000.
  • Sahlén, Göran. Sveriges trollsländor, Fältbiologerna, 1996.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]