Kryddan Peterson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För liknande namn, se Christer Petersson (olika betydelser).
Kryddan Peterson
Kryddan Peterson, maj 2006.
Kryddan Peterson, maj 2006.
FödelsenamnChrister Lars David Peterson
Född14 maj 1953 (68 år)
Stockholm, Sverige
MediumKomiker, skådespelare, manusförfattare
År som aktiv1978–
Genre(r)Sketchkomik
Betydande rollerBirgitta Dahl i Helt apropå
IMDb

Christer Lars David "Kryddan" Peterson, född 14 maj 1953 i Stockholm, är en svensk komiker och skådespelare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

"Kryddan" Peterson föddes i Stockholm men flyttade till Värnamo som 11-åring. Det var under sin skoltid där som han begåvades med sitt ännu använda smeknamn. Efter gymnasium och militärtjänst (vid Försvarets Tolkskola) påbörjade Peterson studier i Lund i avsikt att bli civilingenjör. Han blev dock snart mer engagerad i spex, Studentaftonutskottet och karnevaler (han var bland annat medlem i 1978 års karnevalskommitté), vilket, trots att han i sinom tid tog en fil kand, ledde honom in på underhållningens bana snarare än en akademisk karriär.

Peterson blev rikskänd genom främst TV-serien Helt apropå 1984–1994, där bland annat hans återkommande imitationer av Birgitta Dahl rönte stor uppskattning. En engelsk version av programmet vann Guldrosen i Montreux.

Han regisserade Fiender av Arkady Leokum 1989 för Lunds Nya Studenteater. I Tommarpsrevyn medverkade han 1997. Hans näsa finns avgjuten och upphängd som nr 36 i Nasoteket i AF-borgen i Lund. Peterson har efter detta fortsatt att uppträda i olika konstellationer med tidigare Helt apropå-medlemmar, och bland annat spelade han under 2003 tillsammans med Fritte Friberg kabareten VinstvarningCasino Cosmopol i Malmö. Under 2005 spelade han med i en farsartad teaterversion av Jules Vernes Jorden runt på 80 dagar i Lund och vid Lunds humorfestival 2010 återförenades han med Fritte Friberg och Lotta Thorell för en jubileumsföreställning med anledning av Helt apropås 25-årsjubileum.[1]

Peterson är bosatt i Lund. Han arbetar även med utbildning.

Film och TV[redigera | redigera wikitext]

Teater[redigera | redigera wikitext]

Roller[redigera | redigera wikitext]

År Roll Produktion Regi Teater
1994 Den tappre soldaten Bom
Åke Cato och Mikael Neumann
Hans Bergström Fredriksdalsteatern[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]