Kummersdorf-Gut

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För den norra delen av orten, som tillhör en annan kommundel, se Kummersdorf-Alexanderdorf. För stadsdelen i Storkow, Landkreis Oder-Spree, se Storkow (Mark).

Kummersdorf-Gut (före 1945 Kummersdorf-Schießplatz) är en ort och kommundel (tyska: Ortsteil) i Tyskland, belägen omkring 25 km söder om Berlin, tillhörande kommunen Am Mellensee i delstaten Brandenburg. Orten hade 387 invånare år 2006. Vid godset i orten fanns fram till 1945 den tyska arméns vapenbyrå Heereswaffenamt. Heereswaffenamt hade här ett utvecklingscentrum och ett övningsfält för artilleri.

Historia[redigera | redigera wikitext]

1932 skapades en forskningsgrupp i Kummersdorf under ledning av Walter Dornberger som utvecklade raketer av typerna A1, A3 och A4. Chef för utvecklingen av raketer var Wernher von Braun. När Kummersdorf blev för litet för forskningen flyttade man 1936-1937 till PeenemündeUsedom där man utvecklade A4-aggregaten, mer känd under namnet V-2. I Kummersdorf omkom Dr. Kurt Wahmnke och två assistenter 16 juli 1934 när en bränsletank exploderade under ett test. En assistent skadades.

Från 1938 bedrevs i Kummersdorf forskning kring kärnenergi.

Efter andra världskriget blev området vid den tidigare försöksanläggningen sovjetisk militärbas och utbildningsanläggning, och många av byggnaderna bevarades därför i oförändrat men förfallet skick. Sedan 1994, då de ryska styrkorna överlämnade området till lokala myndigheter, pågår bevarandeåtgärder av områdets natur och byggnaderna som till stora delar ligger i ruiner.

Kultur och sevärdheter[redigera | redigera wikitext]

Orten har ett museum, Historisch-Technisches Museum – Versuchsstelle Kummersdorf, som behandlar ortens historia som försöksanläggning.

Se även[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]