Usedom

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Usedom (olika betydelser).
Karta

Usedom (äldre svenska: Ysedom[1], polska: Uznam) är en 445 km² stor ö vid södra östersjökusten, delad mellan Polen och Tyskland. Den ligger norr om Stettiner Haff, och majoriteten av ön tillhör den tyska delstaten Mecklenburg-Vorpommern, medan den östra delen tillhör Pomorze Zachodnie vojvodskap med staden Świnoujście (på tyska Swinemünde). Den tyska delen utgör 373 km² av ön och den polska 72 km². Den tyska delen har 31 500 invånare och den polska 45 000.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Mellan ungefär år 1000 och 1945 var den östliga delen av ön tyskspråkig. Mellan år 1648 och 1720 tillhörde ön Sverige som län inom det Tyskromerska riket. 1720 såldes ön till kungen av Preussen. Efter det Tyskromerska riket upplösning 1806 tillhörde ön det självständiga Preussen och ingick från 1871 till 1945 i det Tyska riket. Den östra delen tilldelades Polen år 1945 och dess tyska befolkning förflyttades västerut.

Den mest välkända platsen på ön är förmodligen den lilla byn Peenemünde, där Luftwaffe testade sina missiler och raketer under andra världskriget. Under kriget fanns ett koncentrationsläger på ön där krigsfångar tvingades utföra slavarbete.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Ön separeras i öster från grannön Wolin av floden Świna. Staden Świnoujście har fler invånare än resterande delen av ön. Det finns även en stad på ön vid namn Usedom. Den största staden på den tyska sidan är Heringsdorf. Det finns även många turistmål längs med den norra kusten, inklusive städerna Ahlbeck, Heringsdorf och Bansin, tillsammans med städerna Świnoujście och Zinnowitz.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]