Kungsholmens västra gymnasium

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ej att förväxla med Kungsholmens gymnasium.
Kungsholmens västra gymnasium, ”Hus O”, fasad mot Rålambsvägen, 2018.

Kungsholmens västra gymnasium (avkortat KVG) är en kommunal gymnasieskola vid Konradsbergsvägen 1 i MariebergKungsholmen i Stockholm. KVG disponerar flera byggnader på Campus Konradsberg och är Stockholms första certifierade vård- och omsorgscollege.

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

Skolan startades den 1 november 2012 och flyttade in på Campus Konradsberg där verksamheten håller till i flera byggnader som ursprungligen uppfördes av Akademiska Hus för Lärarhögskolan i Stockholm. Efter att Lärarhögskolan lades ner omvandlade Akademiska Hus området till ett skolcampus med speciell kompetens. Husen på Campus är namngivna efter kända psykologer, pedagoger och filosofer.

Verksamheten[redigera | redigera wikitext]

I ”Hus O” (uppkallat efter Elise Ottesen-Jensen) finns KVG:s rektorer, elevexpedition, studie- och yrkesvägledarna, specialpedagog, kurator och skolsköterskor tillsammans med eleverna som går natur- och samhällsprogrammen. Högst upp på fjärde planet ligger skolans bibliotek. Byggnaden ritades av arkitekt Johan Celsing. Skolans aula och matsal ligger i ”Hus K” (uppkallat efter Ellen Key) som ritades av Brunnberg & Forshed arkitektkontor. Gymnasiets vård- och omsorgsprogram samt språkintroduktion har sina lokaler norr om Manillaskolans byggnad i ”Hus F, G och Z” som även den gestaltades av Brunnberg & Forshed.

Skolan har omkring 530 gymnasieelever och 60 vuxenstuderande. Utbildningen fokuserar på hälsa, demokrati och politik samt entreprenörskap, miljö och kultur. Sedan höstterminen 2017 är KVG även en så kallad FN-skola.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]