Kurir

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stenbocks kurir, målning från 1911.

Kurir, franska courier, "löpare", budbärare, ordonnans, en person eller företag som levererar meddelanden eller paket. Med kurirgods avses gods som åtföljs eller transporteras av en kurir, ofta i syfte att säkerställa att ingen obehörig kan ta del av innehållet.Ordet ängel kommer från det grekiska ordet för budbärare. Den mer klassiske budbäraren som ridande för budskap mellan två mäktiga furstar (el. liknande) eller lämnar budskap mellan två olika fronter i krig är numera ovanlig. Detta beror främst på fungerande telefoner, fungerande postservice och datakommunikation.

Under det antika Grekland fick budbäraren berätta om de tragiska och dramatiska händelserna i olika pjäser. Detta då man inte kunde gestalta mord m.m. på grund av att teatrarna låg i guden Dionysos skyddsområde.

En sorts budbärare har dock fått större möjligheter nämligen den som vill förmedla ett budskap genom tal. Genom internet, en ökad globalisering och hårdare mediabevakning sprids ett budskap snabbt och man behöver inte åka till varenda bygd och obygd för att få sina ord citerade.

Se även[redigera | redigera wikitext]