Kurt Hahn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kurt Hahn

Kurt Hahn, född 5 juni 1886 i Berlin, död 14 december 1974 i Salem i Baden-Württemberg, var en tysk pedagog. Han grundade en mängd skolor och projekt; Schule Schloss Salem i sydligaste Baden-Württemberg, Gordonstoun i Skottland och Atlantic College i Wales samt rörelserna United World Colleges och Outward Bound schools.

Gordonstoun var den första skolan i den grupp av skolor som kallas Round Square. De arbetar alla med 5 hörnstenar; utomhusäventyr, miljöhänsyn, internationell förståelse, gemensamhet och demokrati.

Hahn, som var av judiskt ursprung, anammade nazismens idéer en tid men blev snart en öppen kritiker. Han blev arresterad 1933 men frigavs efter brittiska påtryckningar och flydde senare till Skottland där han grundade Gordonstoun i ett gammalt slott precis som han tidigare (1920) gjort på slottet Salem.

Kurt Hahn och hans arbete på Gordonstoun skildras i ett avsnitt av TV-serien The Crown. I serien spelas Hahn av Burghart Klaussner. Prins Philip var en av eleverna på hans skolor i Tyskland och Skottland.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]