Kvällspostens Thaliapris

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Svenska Dagbladets Thaliapris.

Kvällspostens Thaliapris är ett teaterpris som årligen utdelas av tidningen Kvällsposten för teaterprestationer i Skåne.

Thaliapriset delades ut första gången 1952, då skådespelaren Georg Årlin fick det. Priset går till spelårets bästa enskilda prestation på teaterområdet i Skåne. Fram till 1997 har det bara utdelats till produktioner vid institutionerna i Malmö, men gäller numera för hela Skåne och även för teatrar utanför institutionerna. Priset består av liten skulptur, en miniatyrreplik i brons av konstnären Bror Marklunds staty av teaterkonstens musa, Thalia, som står i foajén till nuvarande Malmö opera och musikteater.

Från början instiftades och utdelades priset av den teaterintresserade chokladfabrikören Arne Påhlson i Malmö till framstående prestation vid Malmö Stadsteater, som då innefattade såväl talteater som opera/musikteater och balett (numera uppdelade under olika namn), men då dennes företagsverksamhet upphörde övertog Kvällsposten uppdraget och delar sedan 1960 ut det i sitt namn. Pristagarna utses av en jury, vars ordförande varit 1952–88 Gunnar Ollén, 1988–2007 professor Ingvar Holm, 2007-2010 Carl-Henrik Svenstedt och från 2010 Theresa Benér.

Pristagare[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]