Kvällspostens Thaliapris

Från Wikipedia
Ej att förväxla med Svenska Dagbladets Thaliapris.

Kvällspostens Thaliapris var ett teaterpris som årligen utdelades av tidningen Kvällsposten för teaterprestationer i Skåne.

Thaliapriset delades ut första gången 1952, då skådespelaren Georg Årlin fick det. Priset gick till spelårets bästa enskilda prestation på teaterområdet i Skåne. Fram till 1997 delades det bara ut till produktioner vid institutionerna i Malmö, men gällde sedan för hela Skåne och även för teatrar utanför institutionerna. Priset bestod av liten skulptur, en miniatyrreplik i brons av konstnären Bror Marklunds staty av teaterkonstens musa, Thalia, som står i foajén till nuvarande Malmö opera och musikteater.

Inledningsvis instiftades och utdelades priset av den teaterintresserade chokladfabrikören Arne Påhlson i Malmö till framstående prestation vid Malmö Stadsteater, som då innefattade såväl talteater som opera/musikteater och balett (numera uppdelade under olika namn), men då dennes företagsverksamhet upphörde övertog Kvällsposten uppdraget och delade från 1960 ut det i sitt namn. Pristagarna utsågs av en jury, vars ordförande varit 1952–1988 Gunnar Ollén, 1988–2007 professor Ingvar Holm, 2007–2010 Carl-Henrik Svenstedt och från 2010 Theresa Benér. År 2020 var sista året som priset delades ut.[1]

Pristagare[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]