Kvarteret Morpheus

A.R. Lundgrens karta från 1885 med kvarteret Morpheus.

Kvarteret Morpheus är ett kvarter i Gamla stan i Stockholm. Kvarteret omges av Kåkbrinken i norr, Prästgatan i öster, Västerlånggatan i väster och Tyska brinken i söder. Kvarteret består av åtta fastigheter: Morpheus 1 – 2, Morpheus 4 och Morpheus 6 – 10.

Namnet[redigera | redigera wikitext]

Medeltida valv Västerlånggatan 45, före detta "Källaren Rostock".
"Gustaf Mellbin", 2016.
"Emil Guirons Enka", 2016.

Nästan samtliga kvartersnamn i Gamla stan tillkom under 1600-talets senare del och är uppkallade efter begrepp (främst gudar) ur den grekiska och romerska mytologin. ”Morpheus” var i den grekiska mytologin en bevingad sömngud och drömmarnas gud.

Kvarteret[redigera | redigera wikitext]

Det långsmala kvarteret ligger parallellt och väster om kvarteret Atlas. Morpheus har sin fortsättning i norr med kvarteret Iris och i söder med kvarteret Latona. Samtliga tre markerar var den äldsta, västra stadsmuren var belägen. En trolig placering för stadsmurens sträckning är längs Prästgatans västra sida (se Stockholms stadsmurar).

Byggnaden i Morpheus 2 (Västerlånggatan 45) består av två sammanbyggda hus med en stor medeltida källare. I den södra husdelen öppnade vinhandlaren Mårten Hartman 1643 Källaren Rostock (ej att förväxla med sjökrogen Råstock[1]) som på 1700-talets början drevs av vinskänken Valentin Sabbath och efter honom av hans änka.

I samma hus fanns sedan 1877 Carl Malmbergs gamla handskfabrik, kunglig hovleverantör. Tillverkningen skedde i övre våningsplanet medan försäljningen sköttes i bottenvåningen. Kring sekelskiftet 1900 hade Malmberg filialer på Drottninggatan, Sturegatan och på Södermalmstorg. Inga finns kvar idag.

I grannfastigheten, Morpheus 4 (Västerlånggatan 47) finns sedan 1867 Gustaf Mellbin sybehör och damunderkläder. Butiken är en av Sveriges äldsta och mest anrika underklädesaffärer.

Till Morpheus 6 (Västerlånggatan 49 / Prästgatan 46) flyttade 1948 en filial för Stockholms stads sparbank. Fastigheten kallades även "Sparbankshuset", och lokalerna ritades av arkitekt Ivar Tengbom. Entrén var från Västerlånggatan 49. I bottenvåningen låg den lilla banksalen med två kassor och i källarvåningen fanns depositionsvalvet. På våning 1 trappa inhystes arkivet. Bankverksamheten fanns kvar under namnet Föreningssparbanken fram till 1999. År 2015 fanns Old Street Café i bankens gamla lokaler. I fasaden Prästgatan 46 finns rester av stadsmurens murverk bevarade.

I Morpheus 8 (Västerlånggatan 53) etablerade den franskfödde Emil Guiron 1870 en kappaffär som fördes vidare av hans änka under namnet Emil Guirons Enka. År 2015 stängde den då äldsta kappaffären i Stockholm.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]