Kvarteret Morpheus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
A.R. Lundgrens karta från 1885 med kvarteret Morpheus.

Kvarteret Morpheus är ett kvarter i Gamla stan i Stockholm. Kvarteret omges av Kåkbrinken i norr, Prästgatan i öster, Västerlånggatan i väster och Tyska brinken i söder. Kvarteret består av åtta fastigheter: Morpheus 1 – 2, Morpheus 4 och Morpheus 6 – 10.

Namnet[redigera | redigera wikitext]

Medeltida valv Västerlånggatan 45, före detta "Källaren Rostock".
"Gustaf Mellbin", 2016.
"Emil Guirons Enka", 2016.

Nästan samtliga kvartersnamn i Gamla stan tillkom under 1600-talets senare del och är uppkallade efter begrepp (främst gudar) ur den grekiska och romerska mytologin. ”Morpheus” var i den grekiska mytologin en bevingad sömngud och drömmarnas gud.

Kvarteret[redigera | redigera wikitext]

Det långsmala kvarteret ligger parallellt och väster om kvarteret Atlas. Morpheus har sin fortsättning i norr med kvarteret Iris och i söder med kvarteret Latona. Samtliga tre markerar var den äldsta, västra stadsmuren var belägen. En trolig placering för stadsmurens sträckning är längs Prästgatans västra sida (se Stockholms stadsmurar).

Byggnaden i Morpheus 2 (Västerlånggatan 45) består av två sammanbyggda hus med en stor medeltida källare. I den södra husdelen öppnade vinhandlaren Mårten Hartman 1643 Källaren Rostock som senare drevs av vinskänken Valentin Sabbath. Stället besjöngs av Carl Michael Bellmans Fredmans epistel nr 45 och det var här Mollberg fick stryk för att han blandade sig i Polens affärer: "Tjänare, Mollberg! Hur är det fatt? Var är din harpa? Var är din hatt? […] Till Rostock, min far, min harpa jag bar…”

I samma hus fanns sedan 1877 Carl Malmbergs gamla handskfabrik, kunglig hovleverantör. Tillverkningen skedde i övre våningsplanet medan försäljningen sköttes i bottenvåningen. Kring sekelskiftet 1900 hade Malmberg filialer på Drottninggatan, Sturegatan och på Södermalmstorg. Inga finns kvar idag.

I grannfastigheten, Morpheus 4 (Västerlånggatan 47) finns sedan 1867 Gustaf Mellbin sybehör och damunderkläder. Butiken är en av Sveriges äldsta och mest anrika underklädesaffärer.

Till Morpheus 6 (Västerlånggatan 49 / Prästgatan 46) flyttade 1948 en filial för Stockholms stads sparbank. Fastigheten kallades även "Sparbankshuset", och lokalerna ritades av arkitekt Ivar Tengbom. Entrén var från Västerlånggatan 49. I bottenvåningen låg den lilla banksalen med två kassor och i källarvåningen fanns depositionsvalvet. På våning 1 trappa inhystes arkivet. Bankverksamheten fanns kvar under namnet Föreningssparbanken fram till 1999. År 2015 fanns Old Street Café i bankens gamla lokaler. I fasaden Prästgatan 46 finns rester av stadsmurens murverk bevarade.

I Morpheus 8 (Västerlånggatan 53) etablerade den franskfödde Emil Guiron 1870 en kappaffär som fördes vidare av hans änka under namnet Emil Guirons Enka. År 2015 stängde den då äldsta kappaffären i Stockholm.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]