Kyrkby

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Kyrkby är den bebyggelse som vuxit upp kring en sockenkyrka. Det kan också vara en äldre gårdsäga på vars mark en kyrka anlagts.[1] Byformen är i regel en rund- eller klungby där kyrkan bildar själva navet, medan gårdarna ligger utspridda runt omkring.

I den sockenkärna som bildades låg ofta prästgården och klockarbostaden och i närheten brukade en fattigstuga uppföras som senare ersattes med ett ålderdomshem. Därtill en sockenstuga och handelsbod, samt en skola med lärarbostad, tillika en barmorskebostad. Likaså fanns i regel en tiondebod samt en krog. Om kyrkan saknade ett klocktorn så restes på en lämplig plats en klockstapel. En smedja brukade också ingå i en kyrkbys bebyggelse men på grund av brandrisken låg den i regel lite på sidan om.

I en del socknar har aldrig någon kyrkby funnits och ibland kan sockennamnet härstamma ur en försvunnen by, eller mer vanligt ur den omgivande bygden.

Ordet kyrkby ingår i ortnamn som Solna kyrkby, Grangärde kyrkby, Täby kyrkby, Ösmo kyrkby och Österhaninge kyrkby. Även Kyrkbyn kan förekomma som ortnamn. C. M. Rosenberg redovisar 1883 inte mindre än tretton sådana, främst i mellersta och norra Sverige. Dessutom finns några varianter med Kyrkeby, Kyrkebyn och Kyrkoby. Den sistnämnda förekommer särskilt i Svenskfinland, till exempel Helsinge kyrkoby.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Akademiens ordbok: kyrkby

Se även[redigera | redigera wikitext]