Krog

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Värdshusinteriör från 1874 som vad gästernas förehavanden beträffar i mycket överensstämmer med fantasygenrens värdshusmiljöer.

Krog är från början ett landsvägsvärdshus eller utvärdshus, men blev senare ett enklare näringsställe med utskänkning av öl och brännvin jämte servering av husmanskost (även i städer). Krog är slang, men är numera i allmänt språkbruk. Vidare är det en benämning på restauranger eller pubar i allmänhet. Möjligen är detta bruk påverkan från danskan, där ordet även i vårdat tal innebär en restaurang i allmänhet.[1]

"Värdshus" (äldre stavning: wärdshus) var förr en inrättning som erbjöd mat och dryck och övernattningsmöjligheter, exempelvis ett härbärge. I dag används värdshus dels på matställen med lång historia och dels som ett genuint namn på vägkrogar och andra matställen, oavsett ålder. Stallmästaregården utanför Stockholm är Stockholmstraktens äldsta kvarvarande utvärdshus med samma funktion sedan 1600-talets mitt.

"Innekrog" är en benämning på en nattklubb som tillfälligt eller under en längre tid varit det "senaste" och "hetaste" stället att gå till. Den drar ofta till sig berömdheter och unga rika utan egen inkomst, så kallade brats. "Innekrogar" (lyxkrogar) har ofta påkostade inredningar i en viss stil och höga priser.

Värdshusvärden kallas krögare. I mitten på 1900-talet var källarmästare en vanligare benämning. I dagens språkbruk (början på 2000-talet) avses – utan slangkaraktär – med krögare vanligen innehavare av ett "finare" matställe.

Den 1 juni 2005 infördes det rökförbud på restauranger och krogar i Sverige med hänsyn till gäster och personal, något som lett till debatt då rökning länge varit en del av krogkulturen i landet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Enligt Nationalencyklopedins nätupplaga