Läkare

Från Wikipedia
Version från den 25 april 2017 kl. 11.48 av Kyllo (Diskussion | Bidrag) (Gjorde redigering 39675864 av 130.239.114.203 (diskussion) ogjord)
Läkaren, målning av Samuel Luke Fildes 1891.

Läkare är den person som har avlagt läkarexamen vid universitet efter genomgånget yrkesprogram. Därefter kan den examinerade anställas som läkare (initialt vanligen som "underläkare"). I dagligt tal tituleras läkare ofta doktor.

Utbildning

För att få läkarexamen krävs en lång universitetsutbildning[1], i Sverige minst fem och ett halvt år (11 terminer).

Efter detta kommer så kallad AT-tjänst med cirka två års planerad tjänstgöring som AT-läkare, därpå kan man avlägga tentamen för att kunna ansöka om legitimation[2].

Flertalet läkare fortsätter därpå med en specialiseringstjänstgöring[3], vilken omfattar kurser och cirka fem års planerad tjänstgöring som så kallad ST-läkare, följt av ansökan om specialistbevis.

Ytterligare utbildning kan omfatta ytterligare någon medicinsk specialitet och/eller så kallad forskarutbildning siktande på doktorsexamen och/eller mer administrativ utbildning lämplig för klinikchefsarbete och liknande.

Läkared

I vissa länder krävs dessutom en läkared, där den blivande läkaren, bland mycket annat, lovar att undvika oprövade läkemedel eller behandlingsmetoder. Sverige har inte en sådan faktisk ritual, men mycket av dess innebörd finns med i Socialstyrelsens riktlinjer för vårdpersonal.

Källor

Se även

Externa länkar