Läkepedagogik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En del av en serie om
Allmänt

Antroposofi · Rudolf Steiner
Antroposofiska Sällskapet
Goetheanum

Antroposofiska verksamheter

Waldorfpedagogik
Biodynamiskt jordbruk
Antroposofisk medicin
Läkepedagogik · Eurytmi

Samhällsmodell

Social tregrening

Läkepedagogik är en arbetsmetod och ett förhållningssätt i arbete med barn och ungdomar med psykiska funktionsnedsättningar som bygger på den antroposofiska filosofin som grundades av Rudolf Steiner. Enligt metodens anhängare har färg, form, rörelse och musik, kombinerat med en omsorgsfull strukturering av dygnet, veckan, månaden, årstiden och året en terapeutisk effekt.[1]

1935 togs initiativet till den första läkepedagogiska verksamheten i Sverige vid Mikaelgårdens Läkepedagogiska Institut i Mikaelsgården utanför Järna.[2]

Läkepedagogik praktiseras i de läkepedagogiska skol-, elevhems- och familjevårdsverksamheterna samt inom ramen för waldorfskolor.

Läkepedagogik och Socialterapi är spridda över världen i ett fyrtiotal länder med många hundra verksamheter.[2]

Inom läkepedagogiken arbetar man med pedagogiska, terapeutiska och vårdande insatser. Pedagogiskt arbetar man såväl i grupp som enskilt med inspiration från waldorfpedagogiken.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 11 augusti 2010. https://web.archive.org/web/20100811214419/http://www.varna.nu/vaerna/laekepedagogik/. Läst 13 september 2010. 
  2. ^ [a b] ”Antroposofiska Sällskapet”. Läkepedagogik och socialterapi. Antroposofiska Sällskapet. http://www.antroposofi.nu/antroposofi/laekepedagogik_socialterapi/. Läst 3 juni 2015.