Lärarnas Riksförbund

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lärarnas Riksförbund
Information
Ordförande Åsa Fahlén
Vice ordförande Svante Tideman, Sara Svanlund
Historia
Grundat 1884
Land Sverige Sverige
Huvudkontor Stockholm
Antal medlemmar Cirka 90 000
Huvudorganisation Saco
Övrigt
Webbplats lr.se
Förbundstidning Skolvärlden
Ej att förväxla med Lärarförbundet.
Lärarnas riksförbunds kontor på Sveavägen 50 i Stockholm.

Lärarnas Riksförbund (LR) är ett svenskt fackförbund som organiserar behöriga lärare och studie- och yrkesvägledare samt dem som studerar till lärare alternativt studie- och yrkesvägledare. Förbundet har nästan 90 000 medlemmar och ingår i akademikerorganisationen Saco samt Offentliganställdas Förhandlingsråd, OFR.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Lärarnas Riksförbund har sitt äldsta ursprung år 1884 då Svenska Lärarsällskapet bildades. Sällskapet skulle vara "ett föreningsband mellan lärare vid de allmänna läroverken" och verka för undervisningen, läroverkens och lärarnas bästa. 1913 ombildades det ursprungliga lärarsällskapet och namnet ändrades till Läroverkslärarnas Riksförbund. År 1964 tog sig förbundet namnet Lärarnas Riksförbund.

År 1967 träffar LR representanter från DDR och kommer överens om att skicka en delegation till Östersjöveckan i Rostock.[1]

År 1989 tog Lärarnas Riksförbund ut sina medlemmar i strejk för att protestera mot förslaget om kommunaliseringen av skolan i Sverige. Sedan förbundets kongress 2008 driver Lärarnas Riksförbund frågan om ett ökat statligt ansvarstagande för skolan med sikte på ett förändrat huvudmannaskap.

1992 beslutade Lärarnas Riksförbunds kongress att förbundet skulle arbeta för införandet av en legitimation för lärare. Den 2 mars 2011 beslutade riksdagen att en statligt utfärdad lärarlegitimation ska införas[2]

2008 instiftade Lärarnas Riksförbund Skolans Dag, ett arrangemang med föredrag, workshops och presentation av forskning. Arrangemanget anordnas varje höst.

Kärnfrågor[redigera | redigera wikitext]

Förbundets idé är att ansluta endast kvalificerade och utbildade lärare och studie- och yrkesvägledare. Eftersom man är ett Saco-förbund krävs en akademisk examen med minst tre års utbildning. Förbundet är ett yrkesförbund och inte branschförbund. Man företräder de professionella lärarna och vägledarna i grundskola och gymnasieskola samt i vuxenutbildningen. För inträde fordras lärarexamen eller studie- och yrkesvägledarexamen. Förbundet organiserar inte skolledare.

Sedan kongressen 2008 arbetar Lärarnas Riksförbund för ett ökat statligt ansvar för skolan i Sverige. En nationell kunskapsskola med likvärdiga möjligheter för eleverna att nå kunskapsmålen. Den nya ordföranden Åsa Fahlén har även öppnat för ökat samarbete med Lärarförbundet

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Lärarnas Riksförbund är en av arrangörerna av Skolforum, Nordens största mötesplats för lärare, skolledare och andra aktörer inom skolvärlden. Evenemanget genomförs normalt i början av november varje år, tillsammans med Lärarförbundet, Föreningen Svenska Läromedel, Sveriges Skolledarförbund och Stockholmsmässan.

Lärarnas Riksförbund ger ut tidningen Skolvärlden som når alla medlemmar.

Ordförande[redigera | redigera wikitext]

A-kassa[redigera | redigera wikitext]

Till moderorganisationen Saco hör Akademikernas erkända arbetslöshetskassa, AEA. Med cirka 644 000 medlemmar är AEA den största arbetslöshetskassan i Sverige. Där kan den som är yrkesverksam akademiker i Sverige vara medlem, oavsett om han eller hon jobbar i privat eller offentlig sektor.

Studentverksamhet[redigera | redigera wikitext]

LR Stud är Lärarnas Riksförbunds studerandeförening. Med närmare 20 000 medlemmar utgör LR Stud cirka en femtedel av Saco Studentråd. LR Studs mål är att ha en lokalförening på varje ort med lärarutbildning. På den utbildningspolitiska arenan är LR Stud en aktör som aktivt tar del i debatten för att påverka bland annat lärarutbildningen för studenternas bästa. LR Stud har en adjungerad representant i Lärarnas Riksförbunds förbundsstyrelse.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Den svenska DDR-skolan” (på sv). http://skolvarlden.se/artiklar/den-svenska-ddr-skolan. Läst 7 maj 2017. 
  2. ^ Hermansson, Ralph. ”Klart för lärarlegitimation”. Riksdag & Departement. Arkiverad från originalet den 5 februari 2013. https://web.archive.org/web/20130205090742/http://rod.se/utbildning-skola/klart-f%C3%B6r-l%C3%A4rarlegitimation. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]