Studie- och yrkesvägledare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Studie- och yrkesvägledare Degree of Bachelor of Arts in Study and Career Guidance (i Sverige tidigare syo/syo-konsulent, numera även kallad syv, studievägledare eller studie- och karriärvägledare[1]) är ett yrke som arbetar huvudsakligen inom skolväsendet. Studie- och yrkesvägledaren vägleder människor i fråga om utbildning och arbete.

Studie- och yrkesvägledarens arbetsuppgifter och arbetsområden växer i takt med att skolväsendet och arbetslivet växer. Han eller hon kan arbeta inom grundskola, gymnasium, vuxenutbildning, högskola och olika utbildningscentra. Möjligheter finns även att arbeta inom näringslivet med till exempel coachning samt stöd och matchning på arbetsmarknaden.

Studie- och yrkesvägledning i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Studie- och yrkesvägledare utbildas i Sverige vid Umeå universitet, Stockholms universitet och Malmö högskola, även på distans. Tidigare års antagningspoäng till utbildningarna hittas här. I denna utbildning är huvudfokus vägledningsmetoder och samtalsmetodik, det svenska utbildningssystemet, och studier i beteendevetenskapliga ämnen som psykologi och pedagogik.

Referenser[redigera | redigera wikitext]