Lågprisflygbolag

Från Wikipedia
Ryanair Boeing 737-800

Ett lågprisflygbolag är ett flygbolag som erbjuder ett lågpriskoncept. Det normala är att det bara finns en passagerarklass och att inga måltider ingår i biljettpriset. Låga priser tack vare låga kostnader, därav den parallella egentliga benämningen lågkostnadsflygbolag. Low-cost carrier, no frills eller discount airline, som konceptet benämns på engelska, började ta fart i liten skala i början av 1970-talet med Southwest Airlines som en av de ledande.

Det är mycket vanligt att lågprisflyg till storstadsregioner inte trafikerar de flygplatser som ligger närmast stadskärnan utan utnyttjar mindre, mer avlägsna flygplatser med lägre landningsavgifter, till exempel Beauvais utanför Paris, Stansted utanför London och Skavsta utanför Stockholm.

I Europa är det Ryanair som har varit det drivande lågprisbolaget, dock med tuff konkurrens från EasyJet. I Skandinavien finns ett antal; vissa har kommit och gått och vissa finns kvar. Bland de större var danska Sterling Airways som gick från charterbolag till lågprisflygbolag och flög inrikes i Sverige samt till ett stort antal destinationer i Europa och runt medelhavet, dock gick bolaget i konkurs 29 oktober 2008. Ryanair tog då över ett stort antal av deras flygrutter. Ett annat framgångsrikt lågprisflygbolag är Norwegian som det senaste åren expanderat kraftig i bland annat Norge och Polen och som år 2007 köpte Fly Nordic från Finnair. Fly Nordic har efter det expanderat med ett stort antal europeiska destinationer från Arlanda.

På senare år har även en rad tyska och centraleuropeiska bolag bildats, till exempel Germanwings och Wizz Air.

Det har också vanligt att traditionella flygbolag startar eller köper egna lågprisflygbolag som dotterbolag. Ett exempel på det förra är Snowflake, som under en period var SAS lågprisflygbolag. Finnair startade Fly Nordic som senare såldes till Norwegian. Tyska Lufthansa äger 49 procent av Germanwings.

Lågprisflygbolag[redigera | redigera wikitext]

Wizz Air[redigera | redigera wikitext]

Wizz Air, juridiskt registrerat som Wizz Air Hungary Ltd. (ungerska: Wizz Air Hungary Légiközlekedési Zrt.), är ett ungerskt ultralågprisflygbolag med huvudkontor i Budapest, Ungern.[1][2] Flygbolaget trafikerar många städer i Europa, samt vissa destinationer i Nordafrika, Mellanöstern och Sydasien.[3][4] Det har den största flottan av alla ungerska flygbolag, även om det inte är ett flaggskeppsbolag och trafikerar 54 länder. Från och med 2023 har flygbolaget sina största baser på Bukarest Henri Coanda International Airport,[5] Budapest Ferenc Liszt International Airport och London Luton Airport, och det flyger till 194 flygplatser.[6]

Norwegian Air Shuttle ASA[redigera | redigera wikitext]

Norwegian Air Shuttle ASA, känt som Norwegian, är ett norskt lågprisflygbolag och det näst största flygbolaget i Skandinavien[7][8] efter Scandinavian Airlines. Det är det fjärde största lågprisflygbolaget i Europa efter Wizz Air, EasyJet och Ryanair, det största flygbolaget i Norge och det nionde största i Europa sett till antalet passagerare.[9] Det erbjuder högfrekventa inrikesflyg till Skandinavien och Finland, samt till affärsdestinationer som London och semestermål i Medelhavet och Kanarieöarna, med mer än 30 miljoner passagerare år 2016. Flygbolaget är känt för sin distinkta vita färgsättning med röd nos och porträtt av personer som har utmärkt sig på flygplanens stjärtfjädrar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Lista över lågprisflygbolag

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Company Information”. wizzair.com. https://wizzair.com/en-gb/information-and-services/about-us/company-information. Läst 13 januari 2024. 
  2. ^ ”Wizz Air (W6/WZZ)”. www.flightera.net. https://www.flightera.net/en/airline/Wizz+Air. Läst 13 januari 2024. 
  3. ^ ”Ryanair And Wizz Air Issued Hefty Fines For Cabin Baggage Charges In Italy”. www.thetravel.com. https://www.thetravel.com/ryanair-and-wizz-air-issued-hefty-fines-cabin-baggage-charges-italy/. Läst 13 januari 2024. 
  4. ^ ”Is Wizz Air International?”. lovethemaldives.com. https://lovethemaldives.com/wiki/is-wizz-air-international. Läst 13 januari 2024. 
  5. ^ ”Wizz Air makes Bucharest its largest base announcing massive expansion”. wizzair.com. https://wizzair.com/en-gb/information-and-services/about-us/news/2023/10/03/wizz-air-makes-bucharest-its-largest-base-announcing-massive-expansion. Läst 13 januari 2024. 
  6. ^ ”Overview”. wizzair.com. https://wizzair.com/en-gb/information-and-services/investor-relations/general-information. Läst 13 januari 2024. 
  7. ^ ”Norwegian Air Shuttle (DY/NAX)”. www.flightera.net. https://www.flightera.net/en/airline/Norwegian+Air+Shuttle. Läst 13 januari 2024. 
  8. ^ ”Ersättning försenat flyg Norwegian & återbetalning”. airadvisor.com. https://airadvisor.com/sv/flygbolag/norwegian-ersattning. Läst 13 januari 2024. 
  9. ^ ”Her er de mest punktlige flyselskapene i Europa”. www.vg.no. https://www.vg.no/forbruker/reise/i/L03Ax1/her-er-de-mest-punktlige-flyselskapene-i-europa. Läst 13 januari 2024.