Læsø

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För den grönländska ön med samma namn, se Læsø (ö i Grönland).

Læsøs läge i Danmark
Korsvirkeshus med tångtak på Læsø

Læsø är en dansk ö i Kattegatt. Den är 101 km² stor och bildar med intilliggande öar en egen kommun, Læsø kommun, på 113,82 km² med 1 814 invånare (maj 2017).[1] Kommunen är den befolkningsmässigt minsta i Danmark. Huvudort är Byrum som ligger mitt på ön.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Etymologiskt anses Læsø komma från jätten Hlé eller Lä, som enligt Snorre Sturlason hade sin boning på ön. I nordisk mytologi är Hlé samma gestalt som Ägir.

Læsø var bland de områden som ingick i de första kraven på danska landavträdelser till Sverige i de inledande förhandlingarna inför Roskildefreden 1658. Detta anspråk gavs dock tidigt upp och Læsø förblev danskt.[2]

Bosättning och ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Ett stort antal sommarhus är uppförda på ön, men de ligger glest och väl i samklang med naturen. De två hamnarna Østerby och Vesterø är fiskehamnar där hemfiskarnas fångster landas. Havskräfta är en specialitet som tas om hand i egna produktionsanläggningar.

De bofasta försörjer sig förutom på fiske och jordbruk (bland annat minkuppfödning) huvudsakligen på turism. Østerby har fått en stor utbyggd hamn för fritidsbåtar och tar emot många helgseglare från Göteborg. Det är 25 nautiska mil från Donsö till den välskyddade Østerby Havn.

Saltsjuderiet är en på tidigt 1990-tal etablerad attraktion där det gamla hantverket visas upp. På 1600-talet hotade den omfattande verksamheten hela Læsø, eftersom man eldade upp all skog vid saltsjudningen. Man tvingades därför förbjuda den. En omfattande sandflykt ödelade åkrarna för en hel by, Hals, där det enda som återstår är en ruin av kyrkan.

Det finns en 18-håls golfbana och ett flertal hotellmöjligheter. För de hästintresserade finns det möjligheter att deltaga i utflykter eller ridläger. Man använder sig på Læsø av framförallt islandshästar, som visat sig idealiska även för ovana ryttare, och en hästras som väl passar till Læsøs speciella natur.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Ön har fast daglig färjeförbindelse från Vesterø till FrederikshavnJylland, och det finns även en flygplats.[3] Tidigare[när?] fanns det sommartid daglig flygförbindelse med Göteborg.[4]

Läsö kommun för diskussioner med Göteborgs Stad om ny förbindelse direkt från Göteborg med Stena Line.[5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]