Læsø

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För den grönländska ön, se Læsø (ö i Grönland).
Læsø kommun
Korsvirkeshus med tångtak på Læsø

Læsø är en dansk ö i Kattegatt. Den är 101 km² stor och bildar med intilliggande öar en egen kommun på 113,82 km² med 1 814 invånare (maj 2017)[1], det lägsta antalet invånare för en kommun i Danmark. Huvudort är Byrum som ligger mitt på ön.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Etymologiskt anses Læsø komma från jätten Hlé eller Lä, som enligt Snorre Sturlason hade sin boning på ön. I nordisk mytologi är Hlé samma gestalt som Ägir.

Læsø var bland de områden som ingick i de första kraven på danska landavträdelser till Sverige i de inledande förhandlingarna inför Roskildefreden 1658. Detta anspråk gavs dock tidigt upp och Læsø förblev danskt. [2]

Bosättning och ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Ett stort antal sommarhus är uppförda på ön, men de ligger glest och väl i samklang med naturen. De två hamnarna Østerby och Vesterø är fiskehamnar där hemfiskarnas fångster landas. Havskräfta är en specialitet som tas om hand i egna produktionsanläggningar.

De bofasta försörjer sig förutom på fiske och jordbruk (bland annat minkuppfödning) huvudsakligen på turism. Österby har fått en stor utbyggd hamn för fritidsbåtar och tar emot många helgseglare från Göteborg. Det är 25 nautiska mil från Styrsö till den välskyddade Østerby Havn.

Saltsjuderiet är en nyetablerad attraktion där det gamla hantverket visas upp. En gång hotade den omfattande verksamheten hela Læsø, eftersom man eldade upp all skog vid saltsjudningen. En omfattande sandflykt ödelade åkrarna för en hel by – Hals – där nu endast en ruin av kyrka återstår.

Det finns en 18-håls golfbana och ett flertal hotellmöjligheter. För de hästintresserade finns det goda möjligheter att deltaga i utflykter eller ridläger. Man använder sig på Læsø av framförallt islandshästar, som visat sig idealiska även för ovana ryttare, och en hästras som väl passar till Læsøs speciella natur.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Ön har fast daglig färjeförbindelse från Västerö till FrederikshavnJylland, och det finns även en flygplats[3]. Tidigare fanns det sommartid daglig flygförbindelse med Göteborg.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Læsø kommun”. https://www.laesoe.dk/kommunen/fakta-om-laesoe-kommune. Läst 26 juli 2017. 
  2. ^ Lars Ericson Wolke: 1658 : Tåget över Bält. Historiska Media, 2008
  3. ^ ”Læsø flyveplads”. https://www.laesoe.dk/borger/trafik-og-veje/laesoe-flyveplads. Läst 26 juli 2017. 
  4. ^ ”Läsö ska bli mer tillgängligt”. http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/l%C3%A4s%C3%B6-ska-bli-mer-tillg%C3%A4ngligt-1.1175157. Läst 26 juli 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]