La Gazzetta dello Sport

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
La Gazzetta dello Sport
La Gazzetta dello Sport
La Gazzetta dello Sport
Första numret3 april 1896
LandItalien Italien
SpråkItalienska
ISSNOkänd

La Gazzetta dello Sport är en italiensk dagstidning som rapporterar om all typ av sport. Tidningen utgavs första gången 3 april 1896, vilket gjorde att man kunde läsa rapporter om de första olympiska spelen i Aten. Tidningen rapporterar inte bara om sport utan är också ibland direkt inblandade i sportevenemang. Till exempel så arrangerar man sedan 1909 cykelloppet Giro d'Italia.

Tidningen, som publiceras på karakteristiskt rosa papper, har en upplaga på 400 000 kopior per dag (mer på måndagar då man kan läsa om helgens händelser). Trots att man rapporterar om flera olika sporter dominerar fotboll kraftigt i tidningen med 24-28 sidor av 40 dagligen. De stora lagen AC Milan och Inter är ofta på omslaget. Detta beror på att tidningen har sin huvudredaktion i Milano, även om redaktioner också finns på flera ställen runt om i Italien och övriga världen.

De flesta tidningar i Italien ges ut lokalt, men La Gazzetta är en av tre tidningar som ges ut nationellt. De andra är La Repubblica och Corriere della Sera.

Tidningens rosa färg har inspirerat bland annat svenska Sportbladet.

La Gazzetta dello Sport har av Internationella Olympiska Kommittén utsetts till världens mest ansedda sporttidning.

La Gazzetta dello Sport är med i samarbetet European Sports Magazines.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]