Hoppa till innehållet

Giro d’Italia

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Giro d'Italia)
Giro d’Italia
Giro d'Italia - Logo 2018.svg
Detaljer
DatumMaj
RegionItalien
DisciplinLandsväg
TypEtapplopp (Grand Tour)
ArrangörRCS Sport
Historia
Antal upplagor107 (2024)
Första upplaga1909
Första vinnareItalien Luigi Ganna
Flest segrar5 gånger:
Italien Alfredo Binda
Italien Fausto Coppi
Belgien Eddy Merckx
Senaste vinnareSlovenien Tadej Pogačar (2024)

Giro d’Italia (ofta kallat Girot) är ett professionellt cykellopp för herrar och, vid sidan av Tour de France och Vuelta a España, ett av tre stora etapploppen inom cykelsporten i världen (Grand Tours). Tävlingen håller på i tre veckor och brukar inledas i början av maj.

Tävlingen anses vara den tuffaste av de tre Grand Tour, beroende på att stigningarna i Giro d’Italia brukar vara brantare och längre än stigningarna i Tour de France och Vuelta a España. Berömda hårda stigningar som brukar vara med på Giro d’Italia är Passo di Gavia, Passo del Mortirolo och Passo dello Stelvio vars punkt är belägen 2 758 meter över havet. Den högsta punkten på Giro d'Italia kallas Cima Coppi efter den italienska cyklisten Fausto Coppi som vann Girot fem gånger.

Ledaren under loppet bär en rosa tröja kallad la maglia rosa som kan jämföras med den gula ledartröjan i Tour de France.

Tävlingen har avgjorts årligen sedan 1909, med undantag för 1915–1918 och 1941–1945 då tävlingen ställdes in på grund av krig.

Intergiro[redigera | redigera wikitext]

Intergirotävlingen i Giro d’Italia var ett slags halvvägspris där tiden noterades för cyklisterna när de passerade ett givet spurtpris längs varje etapp, samt en av mellantidskontrollerna på tempoetapperna där cyklisterna kör en och en på tid. Man räknade dock inte den sammanlagda intergirotiden utan drog i stället av ett antal givna sekunder från de tre främstas passertid, varierande efter placering. Intergirotävlingen ersattes 2006 av en kombinationstävling, vilken i sin tur ersattes året efter av den återupptagna ungdomstävlingen (som lades ner efter 1994)[1][2].

Vinnare[redigera | redigera wikitext]

Totalvinnare genom åren[redigera | redigera wikitext]

Mario Cipollini vann 42 etapper i Giro d'Italia under karriären. Tvåa i listan ligger Alfredo Binda med 41 etappvinster och trea Learco Guerra med 31.

Återkommande segrare[redigera | redigera wikitext]

5 vinster
3 vinster
2 vinster

Svenska deltagare[redigera | redigera wikitext]

Giro d’Italia har vunnits av en svensk cyklist, nämligen Gösta "Fåglum" Pettersson, som segrade 1971. Andra svenskar som klarat sig bra är Tommy Prim som kom tvåa 1981 och 1982, och Bernt Johansson som kom trea 1979. Den senaste svensken som nått en topp 10-placering i tävlingen är Nicklas Axelsson, som kom sexa 1999.

År 2009 körde Thomas Löfkvist i den rosa ledartröjan på den 5:e etappen, och ledde ungdomstävlingen (vit tröja) etapperna 5–15. Thomas Löfkvist slutade totalt på en 25:e plats.

Intergirotävlingen vanns 2003 av Magnus Bäckstedt.

Sex svenska cyklister har lyckats vinna etapper i Girot genom åren. Flest har Glenn Magnusson med tre segrar. Bernt Johansson har två medan Gustav Larsson, Gösta ”Fåglum” Pettersson, Alf Segersäll[4] och Tommy Prim har varsin etappseger.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Laura Weislo, 2008-05-13, Giro d'Italia classifications demystified.
  2. ^ Gregor Brown, 2006-12-04, Maglia bianca returns to Giro d'Italia.
  3. ^ 1912 kördes Giro d'Italia som en ren lagtävling och ingen individuell segrare utsågs. Se exempelvis 1912 Giro d'Italia på BikeRaceInfo. De fyra deltagarna för det vinnande laget var Carlo Galetti (som hade den bästa individuella totaltiden av alla deltagare), Giovanni Micheletto, Eberardo Pavesi och Luigi Ganna.
  4. ^ http://www.siteducyclisme.net/coureurfiche.php?coureurid=5580

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]