Rosa (färg)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rosa blad.

Rosa eller skär (plural skära) är en ljus variant av röd. Den tillhör de 11 vanligaste koncepten för färger i världens språk.

Att det finns en särskild benämning för de ljusa färgerna är speciellt för röda kulörtoner, medan man för andra kulörtonområden använder ord som ”ljusblå” eller ”ljusgul”. Rosa eller skär finns med bland de upp till 11 färgord som anses vara grundläggande i alla språk,[1] men i svenska finns det inget enskilt ord som på ett självklart sätt benämner de färger som ordet kan syfta på. Fram till 1700-talet fanns i svenskan inget särskilt ord för ljusröda färger.[2][källa behövs]

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ordet ”rosa” är belagt i svensk skrift första gången år 1773, ”skär” 1808. Rosa är en adjektivisering av blomnamnet ros, och skär kommer från det franska ordet chair, som betyder kött.[3][4] Idag är rosa ett mycket vanligare ord än skär.[2] Ett tredje ord för ungefär samma färgområde är cerise, som blev vanligt i svenskan först under sent 1900-tal. Dessa tre ord används på olika sätt av olika generationer.[2]

Kultur och användning[redigera | redigera wikitext]

Bonde med rosa skjorta. Tidigt färgfotografi från Ryska imperiet, taget 1909 av Sergej Prokudin-Gorskij.

Enligt opinionsundersökningar i Europa och USA så är rosa den färg som mest associeras med charm, artighet, känslighet, att vara rar, mjukhet, barndom, feminitet och romantik. Färgen har inga starka negativa konnotationer, men endast två procent i regionerna angav färgen som sin favoritfärg. Fler kvinnor än män hade rosa som favoritfärg: tre procent av kvinnorna kontra mindre än en procent av männen. Färgen var också mer populär bland äldre än bland yngre.

I Japan är rosa den färg som i högsta grad associeras med våren, på grund av de japanska körsbärsblommorna. I Europa och USA är det istället grön som är mest associerad med våren.

Kön[redigera | redigera wikitext]

I den västerländska kulturen blev rosa tillskrivet ett enskilt kön på 1920-talet eller tidigare. Från då till 1940-talet ansågs rosa vara lämpligt för pojkar eftersom färgen var relaterad till rött och därför mer maskulin, medan blått betraktades som lämpligt för flickor eftersom det var en mer känslig och prydlig färg. Sedan 1940-talet var den samhälleliga normen omvänd; rosa var lämpligare för flickor och blå för pojkar, en vana som har fortsatt in på 2000-talet.

Trots att färgen rosa ibland har blivit förknippad med negativa könsstereotyper, har vissa feminister försökt att ”kräva tillbaka” eller återerövra den.

Homosexualitet[redigera | redigera wikitext]

Liksom judar tvingades bära en gul davidsstjärna och romer tvingades att bära en svart triangel, tvingades män anklagade för homosexualitet att bära en rosa triangel under nazisternas styre. Numera bärs den rosa triangeln frivilligt (ibland uppåtvänd, i motsats till nazisternas användning).

En nederländsk nyhetsgrupp om homosexualitet kallas nl.roze (roze är det nederländska ordet för rosa), och i Storbritannien är Pink News (pink är engelskans ord för rosa) en ledande gaytidning och online nyhetstjänst. Det finns en tidning för HBTQ-läsare som heter Pink som har olika upplagor för olika storstadsområden. I Frankrike är Pink TV en HBTQ-kanal.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Rosa (X11)
— Färgkoordinater —
HTML-färgnamnPink
HEX#FFC0CB
RGBB (R, G, B)(255, 192, 203)
CMYKH (C, M, Y, K)(0, 31, 0, 0)
HSV (H, S, V)(350°, 25 %, 100 %)
B: Normaliserat till [0–255] (byte)
H: Normaliserat till [0–100] (hundra)

I listan X11-webbfärger finns flera som kallas rosa (pink). Koordinaterna för en av dem visas i boxen till höger.

Rosa användes som truppslagsfärg för pansartrupperna i Wehrmacht och Waffen-SS.

Rosa bandet är den internationella symbolen för medvetenhet om bröstcancer. Rosa valdes eftersom den är så starkt associerad med kvinnlighet; kvinnor står för den absoluta majoriteten av bröstcancerfall.

I naturen[redigera | redigera wikitext]

Så kallade vita elefanter är albino, och har naturligt en rosa-grå färg.

Vissa körsbärsblommor är rosa, liksom malvor, tjärblomster, och rallarros. Även vissa djur är rosafärgade:

  • De flesta flamingoarter är rosa på grund av rosa pigment i maten de äter.
  • Många grisar är rosafärgade.
  • De så kallade vita elefanterna vördas i flera länder i Sydostasien och är naturligt rosa.
  • Vuxna amazondelfiner är rosa.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Pink, 22 mars 2011.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Pink, 7 oktober 2022. (avsnittet om opinionsundersökningar)

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Berlin, B; Kay, P (1969). Basic Color Terms: Their Universality and Evolution. University of California Press 
  2. ^ [a b c] Vejdemo, Susanne. ”Vart tog alla färger vägen?”. Språktidningen (2-2016). 
  3. ^ Skär, adj. 2 i SAOB
  4. ^ Rosa, adj. i SAOB

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]