Lappland (bok)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lappland
Omslag
Omslag
FörfattareJohannes Schefferus
OriginaltitelLapponia
OriginalspråkLatin
LandSverige Sverige
Utgivningsår1673

Lapponia – sedermera översatt till svenska under namnet Lappland – är en bok med 35 kapitel som beskriver samerna, författad av Johannes Schefferus, vilket han torde vara mest känd för.

Boken var den första som behandlade och gav en detaljerad beskrivning över samernas levnadssätt med text och bilder. Det bör nämnas att före dess utgivning var ryktena om samerna mytologiska. Boken trycktes i sin originalutgåva på latin under senare delen av 1673 i Frankfurt am Main, och snabbt därefter översattes den till engelska, franska och nederländska. Till svenska översattes den i sin helhet först på 1950-talet.

Avsikten med boken var att presentera mer fakta om samerna. Det var Magnus De la Gardie som fann behovet för att dämpa sydeuropeisk propaganda. Det hade nämligen blivit allmänt känt att svenskarna använt ”samisk magi” när de vunnit kamperna på krigsfältet, något som ansågs nedvärdera den svenska äran och krigsdugligheten. Även om Schefferus var mycket objektiv i sin framställning, bekräftades de förutfattade meningarna om samisk magi. Nedkortade och anpassade versioner utgavs snabbt därefter i Holland och Tyskland, som bara fokuserade på den fornsamiska religionen – kapitel om folkens svåra och djärva levnadsförhållanden byttes ut mot magi, trolldom, trummor och hedendom.

Lapponia blev känd inte minst för de två jojkar som upptecknats av Olaus Sirmakemisamiska och översatts av honom till svenska och av Johannes Schefferus och Olaus Sirma till latinet. Dessa två sånger fick stor spridning och var mycket populära, särskilt i England.

Se även[redigera | redigera wikitext]