Magi

Från Wikipedia
Den här artikeln handlar om övernaturlig magi. För underhållningsmagi, se trolleri. För svartkonst inom grafiken, se mezzotinto.

Magi eller trolldom är en verklighetsuppfattning grundad i övertygelsen om att människan kan påverka den fysiska världen genom kontakt med övernaturliga makter. De som ägnar sig åt magi kallas magiker (efter persiskans magus), trollkarlar eller häxor. Magi handlar enligt moderna magiker om att med "tankens kraft" uppnå vissa mål.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ordet "magi" kommer från senlatinets magica (< lat. magice < grek. μαγικη (magikē), adj. till μάγος (mágos) < fpers. maguš (möjl. "makthavare", till roten i makt och mekanik), medlem av det zoroastriska prästerskapet magerna).

Magi och vetenskap[redigera | redigera wikitext]

Eftersom magin blandar samman den fysiska och den andliga världen och menar att dessa två på något vis skulle kunna påverka varandra materiellt, betraktas magi numera som en pseudovetenskap.

Magins historia[redigera | redigera wikitext]

Inom naturreligioner intog magin en central plats, exempelvis i samernas religion eller asatron. Under medeltiden var magin en viktig ingrediens i alkemin. Inom nyandligheten, som New Age, har magin fått ett uppsving. Den äldsta bevarade skriften om trollkarlar och magi återfinns i Westcar-papyrusen.

Magiska redskap[redigera | redigera wikitext]

Magiker utövar ofta magi med hjälp av olika redskap som fetischer, trollspön[källa behövs] och trollformler.

Typer av magi[redigera | redigera wikitext]

Dualistisk magi[redigera | redigera wikitext]

Det finns i det västerländska kulturarvet två former av magi, som förmodligen har något ursprung i gnosticismen.[källa behövs] Vit magi handlar om att besvärja och kommunicera med goda andeväsenden, inom kristendomen med Jesus, genom botande, utdrivande av onda andar genom exorcism, och liknande. Svart magi handlar om att besvärja onda andeväsen. Eftersom i gnosticismen Demiurgen var ond, eller ofullständig, var all form av materie- och människokontroll att betrakta som svart magi.[källa behövs]

Även är det värt att påpeka, att rörelser inom de magiskt utövande eller troende, frånsätter sig tolkning av svart och vit magi. Detta då tolkningen ofta länkas alltför parallellt med Abrahamitiska religioner eller inte dugligt kan kategorisera de många element som innefattar magi utifrån ett bredare perspektiv.[källa behövs]

Man kan enligt egyptisk magi sätta in magi i två fack, högre och lägre magi. Allt som tillhör denna värld, som materiell framgång, kärlek och så vidare är lägre magi medan all form av personlig utveckling är högre magi.

Spådomskonst[redigera | redigera wikitext]

Det finns många former av spådomskonst, exempelvis astrologi och tarotläsning.

Svartkonst[redigera | redigera wikitext]

Svartkonst är den onda konsten att kunna arbeta med djävulen, onda makter eller avsikter.

Magi inom litteraturen[redigera | redigera wikitext]

Magi förekommer flitigt inom vissa litterära genrer och kan närmast ses som ett kännetecken på fantasy. Den förekommer även flitigt i sagor, i många mytologiska berättelser och i så kallad magisk realism.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]