Hoppa till innehållet

Lappsparvar

Från Wikipedia
Den här artikeln handlar om fågelsläktet Calcarius. För andra betydelser, se Calcarius (olika betydelser).
Lappsparvar
Praktlappsparv (Calcarius ornatus)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljSporrsparvar
Calcariidae se text
SläkteLappsparvar
Calcarius
Vetenskapligt namn
§ Calcarius
AuktorBechstein, 1802
Arter

Lappsparvar (Calcarius) är ett släkte med fåglar som idag placeras i familjen sporrsparvar (Calcariidae).

Systematik och utbredning[redigera | redigera wikitext]

Lappsparvarna har traditionellt placerats inom den ganska stora familjen fältsparvar (Emberizidae). Data från genetiska undersökningar visar dock att släktet tillsammans med de två arterna inom släktet Plectrophenax och prärielappsparven (Rhynchophanes mccownii) inte har sina närmsta släktingar inom fältsparvsfamiljen utan istället utgör den egna familjen sporrsparvar (Calcariidae).[1][2]

Under en period placerades prärielappsparven inom släktet, men DNA-studier visar att den är närmre besläktad med arterna i släktet Plectrophenax än vad de övriga arterna inom Calcarius är. Därför placeras prärielappsparven i det egna släktet Rhynchophanes för att bättre beskriva släktförhållandena och undvika att släktet Calcarius blir parafyletiskt.[2]

Släktet består av tre arter:

Två av släktets arter förekommer bara i Nordamerika och dessa delas vanligtvis inte upp i några underarter, medan lappsparven (C. lapponicus) har en cirkumpolär utbredning och delas upp i fem underarter. De är alla flyttfåglar som uppträder i större flockar om vintern.

Utseende och ekologi[redigera | redigera wikitext]

Detta släkte består av kraftiga fåglar som födosöker på marken. De har långa vingar och de ses ofta i öppna biotoper. Den adulta hanen hävdar sitt revir genom sångflykt och hans häckningsdräkt är kraftfull och kontrastrik till skillnad från den mer brunmelerade och kamouflagefärgade vinterdräkten.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Släktets vetenskapliga namn kommer av latinets calcar som betyder "sporre", och släktnamnet kan översättas med "sporrförsedd".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lagerqvist, Markus (2008) Trassliga familjeförhållanden, Roadrunner, vol.16, nr.1, sid:43
  2. ^ [a b] Jirle, E., Svensson, L., Fromholtz, J., Tyrberg, T. (2010). ”Förändringar i listan över Holarktis fåglar: Rapport nr 3 från sof:s taxonomikommitté”. Vår fågelvärld 69 (6): sid. 40–48. ISSN 0042-2649. 

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Larsson, Lars (2001) Birds of the World, CD-rom