Bärbar dator

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Laptop)
Typisk laptop/ultrabook av märket Asus
Äldre bärbar dator med tillbehör.

En bärbar dator, laptop[1] eller portföljdator[2][3] är en persondator utformad så att den ska vara lätt att bära med sig, till skillnad från en stationär dator.

Ursprungligen användes ordet laptop på engelska och då främst om bärbara datorer som vägde över två kilo och var utrustade ungefär som skrivbordsdatorer. Därefter har ordet hamnat även i svenska ordböcker och blivit ett samlingsnamn för olika bärbara datorer.[4]

Utformning[redigera | redigera wikitext]

En bärbar dator kan i dess utseende jämföras med en portfölj. Locket som man viker upp är en plattskärm, denna döljer tangentbordet i stängt läge. Under tangentbordet döljer sig datorns komponenter. För att komma åt datorns inre vid en uppgradering, skruvas vanligen tangentbordet eller någon av luckorna på datorns undersida bort.

Tidiga bärbara datorer (se Osborne 1 och Compaq) såg annorlunda ut. De var stora som skrivbordsdatorer men utrustade med bärhandtag. Tangentbordet agerade "lock" som skyddade skärmen, som ofta var en CRT. Denna form av bärbara datorer finns kvar än idag[när?], om dock endast i liten skala för särskilda behov då de kan byggas kraftigare än en vanlig bärbar dator. De har ofta goda uppgraderingsmöjligheter eftersom de i stor utsträckning kan använda samma komponenter som en skrivbordsdator. Detta medför dock att datorn blir otympligare och tyngre, och kallas därför skämtsamt för "släpbar dator".

Skillnader mellan stationära och bärbara datorer[redigera | redigera wikitext]

En bärbar dator kan vanligtvis utföra samma saker som en stationär, men blir varmare då det är sämre luftgenomströmning i chassit och att de även har begränsat utrymme för att kunna ha fläktar och kylsystem med samma kylningskapacitet som hos stationära datorer. Det kan avhjälpas med en kylplatta som placeras under datorn och skapar ett kylande luftflöde undertill. Bärbara datorer brukar även ha mer begränsat utrymme för interna tillbehör, men vid behov finns det många externa tillbehör i handeln. Fram till mitten av 2000-talets första decennium hade de flesta bärbara datorer en enhetsanslutning av typen PC Card/ExpressCard som kunde användas för att ansluta exempelvis modem, nätverkskort, USB eller Firewire-adaptrar med samma kontakttyp. Dessa anslutningar återfinns sällan på stationära datorer eller bärbara datorer tillverkade från 2010-talet och framåt. På grund av platsbrist kan seriella och parallella anslutningar saknas på bärbara datorer, vilket leder till minskad bakåtkompatibilitet med äldre tillbehör. Det finns dock adaptrar för dessa kontakter att ansluta i USB-uttagen.

En stationär dator behöver kompletteras med en bildskärm, ett tangentbord och en mus. En bärbar dator har inbyggd skärm, inbyggt tangentbord, inbyggd mus, antingen i form av en pinne i tangentbordet som man kan röra muspekaren med alternativt en snurrkula eller en inbyggd pekplatta eller pekskärm. Vid behov går det även att ansluta externa tillbehör, antingen genom att ansluta dessa direkt i datorns kontakter eller genom att placera datorn i en docka som har kontakter för externa tillbehör.

Strömförbrukning[redigera | redigera wikitext]

En bärbar dator kan vanligtvis användas ett antal timmar innan det inbyggda batteriet behöver laddas igen. Det går även att använda nätdrift. PC-tidningen rekommenderar att man använder nätdrift när man har möjlighet, för att få ut det mesta av batteriets livslängd.[5]

Netbook[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Netbook

Netbook är en typ av bärbar dator som i regel är mindre storleksmässigt än en vanlig laptop. En netbook brukar väga omkring 1 kg och priset som är relativt lågt brukar ligga på bara några tusenlappar. De första netbook-datorerna började säljas i Sverige under 2008. Marknadens första netbook tillverkades av Asus, modellen hette Eee PC och släpptes år 2007 i USA. Till Sverige kom den i början av 2008 med en vikt på 0,990 kg, 8,9" skärm, storlek av 225 × 165 × 35 mm (Bredd*Djup*Höjd) med kraft nog att spela youtube och mpeg4 video i fullskärm.

Under 2010-talet har surfplattor i stor utsträckning ersatt netbookarna. Produktkategorin representeras dock fortsatt via en del mindre laptops, ofta av typen/märket Chromebook (webb-baserad dator installerad med Android).

Ultrabook[redigera | redigera wikitext]

Ultrabook är Intels benämning på ultraportabla laptops. Bland kraven för att klassas om ultrabook är att tjockleken uppgår till max 21 mm och vikten understiger 1,3 kg. [6]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]