Lasarett

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lasarettet i Neapel

Lasarett är ett sjukhus, ursprungligen - och på många andra språk fortfarande - använt som namn för karantänsjukhus och för leprasjukhus, vanligen förklarat som en avledning av den bibliske Lazarus, av den katolska kyrkan betraktad som de sjukas och särskilt spetälskas skyddspatron, efter vilken de medeltida sjukhusen för spetälska uppkallades. Senare har ordet fått vidsträcktare betydelse. Emellertid var de äldsta lasaretten pesthospital.

Det äldsta kända lasarettet var det 1423 inrättade karantänssjukhuset för pestsjuka på ön Santa Maria di Nazareth (nuvarande Lazaretto Vecchio) utanför Venedig i Italien och det är från detta som ordet kommer. Från namnet har bildats det italienska ordet nazzaretto som beteckning för sjukhuset. Senare har begynnelsebokstaven bytts ut mot l sannolikt som en sammanblandning med den bibliske Lazarus och blivit lazzaretto eller lazzeretto som det heter på italienska i dag.

När man i Sverige 1752 inrättade rikssjukhuset Serafimerlasarettet, lånades ordet lasarett in från Charité-lasarettet i Berlin, som hade grundats 1710 som ett pestsjukhus utanför stadsmuren.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lars Öberg, "Varför kallas allmänna sjukhus i Sverige för lasarett?" Lychnos. Lärdomshistoriska samfundets årsbok 1962, sidorna 218–24.