Karantän

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Signalflaggan L används i hamn som den internationella karantänsflaggan

Karantän är en strikt isolering av antingen människor eller djur. Objekt brukar placeras i karantän vid misstanke att det är smittat av en smittsam och farlig sjukdom. Isoleringens längd varierar beroende på den aktuella sjukdomens inkubationstid.

Ordet härstammar via franskans quarantaine från det italienska uttrycket quarantena, och betyder närmast "fyrtio dagar". Uttrycket skapades efter ett krav på fartyg som anlänt från fjärran länder, och deras besättning, att ligga isolerade på redden i fyrtio dagar innan de släpptes in i hamnen, för att bevisa att det inte fanns någon pest eller annan smittsam sjukdom ombord. Regeln skall ha sitt ursprung i Dubrovnik och införts på 1300-talet efter digerdöden.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige indelas allvarliga smittsamma sjukdomar i fyra kategorier: anmälningspliktiga, smittspårningspliktiga, allmänfarliga och samhällsfarliga sjukdomar[1]. Två i den sistnämnda kategorin, SARS och smittkoppor[2], ger staten rätt att hålla en misstänkt smittad person i karantän eller att spärra av ett geografiskt område för att minska risken för smittspridning. Detta görs med stöd av Smittskyddslagen, 3 kap. 9-10 §. En person kan därvid kvarhållas i karantän på order av en smittskyddsläkare. Avspärrning av ett geografiskt område beordras av Socialstyrelsen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Socialstyrelsen.se: Lagstiftningens fyra kategorier, läst 23 september 2009
  2. ^ Socialstyrelsen.se: Samhällsfarliga sjukdomar, läst 23 september 2009