Lena Horne

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lena Horne
Lena Horne in Till the Clouds Roll By 2.jpg
Lena Horne i Efter regn kommer solsken (1946).
Födelsenamn Lena Mary Calhoun Horne
Född 30 juni 1917
Födelseort Bedford-Stuyvesant, Brooklyn, New York
Död 9 maj 2010 (92 år)
Dödsort Manhattan, New York
År som aktiv 19332000
Skivbolag MGM, RCA Victor, United Artists, Blue Note

Lena Mary Calhoun Horne, född 30 juni 1917 i Bedford-Stuyvesant i Brooklyn i New York, död 9 maj 2010Manhattan i New York i New York, var en amerikansk sångerska och skådespelare.

Hon växte upp med sin frånskilda mor, som var skådespelerska, och tillbringade en stor del av barndomen med att följa med modern på turné eller hos släktingar. Horne hoppade av skolan som sextonåring för att sjunga i kören på den berömda Cotton Club i Harlem och blev så småningom populär jazz- och balladsångerska i nattklubbskretsar.

Som en vacker kvinna med klingande stämma blev hon den första svarta underhållare som skrev ett långtidskontrakt med ett större filmbolag (MGM). Horne medverkade i cirka 20 filmer, men på grund av sin hudfärg fick hon aldrig någon huvudroll trots att i princip samtliga filmer var musikfilmer och hon var en erkänt bra sångerska. En film med en svart huvudrollsinnehavare var på grund av raslagarna omöjlig att visa i sydstaterna utan redigering, vilket inte var möjligt om inte skådespelaren/sångerskan hade ett i filmen fristående framträdande.

I början på 1950-talet blev hon svartlistad av såväl film som TV, vilket troligen berodde på hennes nära vänskap med Paul Robeson. Hon återvände till filmen 1969, efter en lång bortavaro, och gjorde sin första dramatiska roll mot Richard Widmark i En handfull bly för sheriffen.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Lena Horne, fotograferad av Carl Van Vechten 1941.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]