Les Celtiques

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Les Celtiques
Typsatt titel på en av de senare utgåvorna av albumet.
Typsatt titel på en av de senare utgåvorna av albumet.
FörlagCasterman
Utgiven1980 (delvis i album 1975)
HuvudpersonerCorto Maltese, Moira Banshee O’Danann, Caïn Groovesnore, Venexiana Stevenson, Röde baronen
SerieLes Grands romans de la bande dessinée
Antal sidor144 seriesidor (i svart-vitt)
Upphovsmän
ManusförfattareHugo Pratt
TecknareHugo Pratt
Originalpublicering
Publicerad iFrankrike Pif Gadget
Nummer135–179
Publikationsdatumseptember 1971–juli 1972
Språkfranska
Kronologi
FöregångareCorto toujours un peu plus loin
UppföljareCorto Maltese i Etiopien

Les Celtiques är ett seriealbum utgivet på franska av Casterman 1980. Det samlar sex olika episoder i Hugo Pratts serie Corto Maltese, utspelande sig åren 1917 och 1918 i olika delar av Europa. Det 144 sidor tjocka albumet, som ingick i Castermans satsning på serieromaner, har översatts till ett antal olika språk – till svenska som de två albumen Konsert för harpa och nitroglycerin och Krigsrosor och vinterdrömmar.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Sex olika historier[redigera | redigera wikitext]

(numreringen följer händelseföljden i Corto Malteses liv)

  • 16. – "Ängeln i det östra fönstret" (originaltitel: "L'Ange à la fenêtre d'Orient")
  • 17. – "Montenegros guld" ("Sous le drapeau de l'argent")
  • 18. – "Koncert i O-moll för harpa och nitroglycerin" ("Concert en O mineur pour harpe et nitroglycérine")
  • 19. – "En vintermorgonsdröm" ("Songe d'un matin d'hiver")
  • 20. – "Årgångsvin och rosor från Picardie" ("Côtes de Nuits et roses de Picardie")
  • 21. – "Burlesk mellan Zuydcoote och Bray-Dunes" ("Burlesque entre Zuydcoote et Bray-Dunes")

Handlingsutvecklingen[redigera | redigera wikitext]

Historien utspelas under 1917 och 1918, i olika delar av Syd- och Västeuropa. Corto har precis kommit "hem"[a] till Europa, efter ett antal äventyrligheter i Syd- och Mellanamerika i mitten av årtiondet. Det första äventyret i albumet äger rum i Venedig, nästa vid den närliggande fronten mellan Italien och axelmakternas Österrike-Ungern och Tyskland, det tredje i det upproriska Irland. Ramberättelsen i den fjärde historien äger rum i Stonehenge (samtidigt som serieläsaren får följa Cortos drömmar som är någon helt annanstans), medan de två avslutande berättelserna utspelas vid Västfronten i nordligaste Frankrike.

1910-talets krig och oroligheter står ofta i centrum för berättelserna. Inte minst präglar första världskriget de historier som sker vid Västfronten, men kriget märks även tydligt i episoderna som äger rum i Norditalien och vid Stonehenges resta stenar; i den sistnämnda berättelsen – "En vintermorgonsdröm" – figurer även ett stort antal gestalter från William Shakespeares En midsommarnattsdröm.

Teater och moderna legender präglar även handlingen i flera av de andra berättelserna. Handlingen i de två sista episoderna från Västfronten kretsar kring en teaterpjäs omkring Röde baronen respektive kung Artur.

Utgivningshistorik[redigera | redigera wikitext]

Förpublicering[redigera | redigera wikitext]

Albumets sex historier publicerades i franska serietidningen Pif Gadget under 1971 och 1972, som del av deras pågående publicering av de olika äventyrshistorierna med äventyraren Corto Maltese i huvudrollen. Tidningen var i första hand en barnserietidning, men den hade påverkats av den snabba franska serieutvecklingen i slutet av 1960-talet med allt mer sofistikerade serier för en äldre läsekrets.

Tidiga albumutgåvor[redigera | redigera wikitext]

En av historierna – "L'Ange à fenêtre d'Orient" – gavs ut av belgisk-franska bolaget Casterman 1975 i album tillsammans med "Fables et grands-pères".[1] Den senare historien återutgavs senare i albumet Corto toujours un peu plus loin i samband med den organiserade och kronologiska utgivningen av de olika Corto Maltese-historierna.

1980 publicerades Casterman albumet Les Celtiques.[1] Detta var ett par år efter starten av förlagets tidning À Suivre, där man regelbundet (för)publicerade olika Corto Maltese-historier eller serier i samma stil. Det 144 sidor tjocka Les Celtiques innehöll sex historier ur Corto Malteses liv, under två år i slutet av 1910-talet. Albumet var del i förlagets lansering av serieroman som koncept, via förlagskollektionen Les Grands romans de la bande dessinée. Förutom Pratts serier gav man här ut längre serieberättelser i serieform av bland annat Jean-Claude Forest, Jacques Tardi, Claude Auclair och Didier Comès – oftast i svart-vitt.

Albumtiteln Les Celtiques (franska för "de keltiska") är relaterat till de områden i Europa – runt och nordväst om Alperna – som kelter en gång befolkade. Jämför med nästa Corto Maltese-album, som i fransk originalutgåva fick namnet Les Éthiopiques efter de östafrikanska områden som då besöktes.

Översättningar, senare utgåvor[redigera | redigera wikitext]

I svensk översättning kom albumets sex serieepisoder 1981 via de två seriealbumen Konsert för harpa och nitroglycerin och Krigsrosor och vinterdrömmar.[2] Albumen, som publicerades av Carlsen/if, hade tre episoder i varje album. Liksom i de franska originalalbumen var historierna tryckta i svart/vitt.

I den första utgåvan av Les Celtiques tryckte av misstag Corto Maltese-episoderna 18 och 19 i omvänd ordning.[1] Samma misstag följde med till de översättningar på bland annat svenska och danska som baserats på denna utgåva.[2]

Senare har albumets sex serieepisoder återutgivits i färglagd version på ett antal språk, bland annat på franska.[1]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

I bildgalleriet nedan illustreras sex teman från de sex berättelserna.

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ett antal berättelser i serien utspelas i eller kring Venedig, där Hugo Pratt själv tillbringade sin ungdom. Däremot befinner sig Corto minst lika ofta på resa i något hörn av världen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från franskspråkiga Wikipedia, 13 mars 2018.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] ”Archives Hugo Pratt - Corto Maltese France” (på franska). www.archivespratt.com. http://www.archivespratt.com/cortomaltese_fr.htm. Läst 24 april 2018. 
  2. ^ [a b] ”Archives Hugo Pratt - Corto Maltese Suede” (på franska). www.archivespratt.com. http://www.archivespratt.com/cortomaltese_su.htm. Läst 24 april 2018.