Levandefödande tandkarpar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Levandefödande tandkarpar
Xiphophorus helleri 01.jpg
Systematik[1]
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
ÖverklassBenfiskar
Osteichthyes
KlassStrålfeniga fiskar
Actinopterygii
OrdningTandkarpar
Cyprinodontiformes
FamiljLevandefödande tandkarpar
Poeciliidae
Vetenskapligt namn
§ Poeciliidae
Släkten
Se text
Molly.jpg
Hitta fler artiklar om djur med

Levandefödande tandkarpar eller ungfödande tandkarpar (Poeciliidae)[2] är en familj fiskar som kallas så eftersom de "föder" levande ungar. Detta är dock en sanning med modifikation: dels är det i själva verket bara medlemmar i underfamiljen Poeciliinae som föder levande ungar (övriga arter hör till de äggläggande tandkarparna och är alltså romläggare), och dels spricker i själva verket ägget så sent som strax innan "födseln", och snarare än att i egentlig mening föda levande ungar är dessa arter alltså ovovivipara. Hos en del, till exempel dvärgtandkarpen Heterandria formosa och alla arter inom släktet Ilyodon, förekommer dock ett intressant förstadium till moderkaka, det vill säga ägget försörjs delvis med näring av modern innan ynglet föds.

De flesta levandefödande arterna brukar föda en kull per månad. Antalet yngel per kull varierar med storleken på arten, men rör sig i allmänhet inom 10–150 yngel. Ynglen är hos det stora flertalet arter synnerligen välutecklade vid födseln, och gulesäcken är redan förbrukad. De börjar därför äta direkt efter födseln, till skillnad från yngel av romläggande fiskarter, som lever av gulesäcken under den första tiden efter kläckningen. Yngel av levandefödande tandkarpar har redan från födseln en ganska stor mun, och kan ta byten som är mer än hälften så stora som de själva, till exempel mygglarver. Ett flertal arter, i synnerhet mollies, är utpäglade växtätare (herbivorer) i sitt yngelstadium. Guppyn – den kanske mest kända akvariefisken – såväl som svärdbärare och platy, ingår i denna grupp.

Underfamiljer och släkten[redigera | redigera wikitext]

Aplocheilichthyinae[redigera | redigera wikitext]

Poeciliinae[redigera | redigera wikitext]

Procatopodinae[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ITIS – Standard Report Page: Poeciliidae.
  2. ^ FishBase – Family Poeciliidae – Poeciliids. Ed. Ranier Froese and Daniel Pauly. May 2007 version. N.p.: FishBase, 2007.