Lillängen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För orten i Värmdö kommun, se Lillängen, Värmdö kommun.
Villasamhället Lillängen.
Stationen Lillängen.

Lillängen är ett område i kommundelen Sicklaön inom Nacka kommun, Stockholms län. Området är beläget söder om Värmdövägen, öster om Järla och väster om Storängen. I söder ligger Järlasjön. Området ingår i tätorten Stockholm.

I Lillängen finns 161 villor samt en bostadsrättsförening vid Lillängsplan. Lillängen är ett välplanerat och enhetligt bebyggt småhusområde från 1930-talet. Området planlades 1937 och de första villorna stod inflyttningsklara hösten samma år. Tomterna är i allmänhet små och rätvinkligt utlagda längs gatorna. Villorna ligger ofta långt ut på tomterna, dvs. ganska nära vägen, trädgårdarna är anlagda och välplanerade.

Bebyggelsen utgörs med få undantag av en och tvåvåningsvillor i trä, oftast klädda med träpanel. Trots att en del av villorna förändrats genom byte av fasadmaterial har Lillängen bevarat sin ursprungliga karaktär. Till detta kommer att vägnät och tomtindelning är ursprungliga. Runtomkring Lillängen finns skogsområden och i söder ligger Järlasjön.

Järnvägsstationen[redigera | redigera wikitext]

Den 6 september 1937 fick området egen hållplats på Saltsjöbanan. Hållplatsen är värd att uppmärksammas för den lilla, funktionalistiskt utformade väntkuren från 1937. Väntkuren är grön med vita knutar, och är betraktad som ett kulturminne av boende i området. Stationen ligger på en enkelspårssträcka med plattform norr om spåret.Avståndet till station Slussen är 5,5 kilometer. SL-signatur Liä.