Lindström, Minnesota

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Lindstrom, Minnesota)
Lindström
Gamla vattentornet i Lindström.
Gamla vattentornet i Lindström.
Smeknamn: "Amerikas lilla Sverige"
Land USA USA
Delstat Minnesota
County Chisago County
Folkmängd 4 442 (2010[1])
Riktnummer 651
Geonames 5034746

Lindström, fram till 2015 stavat Lindstrom, är en ort i Chisago County i delstaten Minnesota i USA. År 2016 uppskattades invånarantalet till 4 457 personer.

Staden grundlades 1850 av Daniel Lindström från Hassela i Hälsingland. Invånarna består till stor del av ättlingar till svenska immigranter, och en del äldre människor i Lindström kan fortfarande tala svenska. Vilhelm Moberg åkte hit för att samla material innan han skrev romanen Utvandrarna, och varje år firas här Karl Oskar Days, som är döpt efter romanens huvudperson.

År 1994 restes en staty på torget i centrala Lindström föreställande "Karl-Oskar och Kristina", uppenbart inspirerad av Axel Olssons Utvandrarmonumentet i Karlshamn.[2]

Många affärer i Lindström bär svenska namn och svenska flaggor hänger i fönsterrutorna. Det finns även ett "The Swedish Inn" som dagligen serverar köttbullar med lingonsylt. Vänort i Sverige är Tingsryd i Kronobergs län.

Orten bytte namn i april 2015, från Lindstrom till Lindström. Detta skedde efter att delstatsguvernören ändrat en delstatlig regel som tidigare endast tillät "standardbokstäver" i ortsnamn. Namnändringen skedde för att bättre hedra stadens svenska ursprung.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]