Linfrö

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Linfrö

Linfrö är fröet från växten lin (Linum usitatissimum).

Linfrö används i första hand för tillverkning av linolja. Linolja används som impregnering, och som bas för traditionell färgtillverkning samt rostskydd med mera. Oljan används även i matlagning men är inte lika vanlig som rapsolja eller olivolja.

Restprodukter från oljepressningen kan i form av linfrökakor användas som foder.

Användning som livsmedel[redigera | redigera wikitext]

På grund av sin höga halt kostfiber och omega-3-fettsyror används det bland annat i müsli och bakning. Vid kallpressning till matolja får man en olja som rekommenderas att blandas med andra oljor på grund av smaken. Vid överdosering är linfrö giftigt.

Hälsorisker och hälsofördelar[redigera | redigera wikitext]

Linfrö innehåller även vätecyanidproducerande glykosider, vilket innebär en potentiell hälsorisk vid överkonsumtion. Hela linfrön passerar genom kroppen utan att så mycket vätecyanid bildas, så att äta 1-2 matskedar hela linfrön anses vara riskfritt. När linfrön krossas ökar dock exponeringen av vätecyanid, och det finns inte tillräckligt med forskning för att avgöra vad en säker dos är. Livsmedelsverket rekommenderar att man inte äter krossade linfrön alls.[1]

Inom folkmedicinen anses hela linfrön vara bra som huskur mot trög mage.[2] Det bildas en geléaktig vätska av kostfibrerna, vilket har en laxerande effekt.

Foder[redigera | redigera wikitext]

Linfrö och linfrökakor kan användas som foder.

Många ger sina hästar linfrö på grund av den magsmörjande effekten. Dock måste då linfröet först kokas,[3] så kallad stöpning. Linamarin, en glykosid som finns i fröet och som spjälkas av enzymet linas till bland annat vätecyanid, förlorar sin verkan som gift vid upphettning.[4] I handeln finns linfröpellets och linfrökaka att tillgå, och denna behöver inte upphettas eller blötläggas före utfodring. Se även betfor.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]