Linkedin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

LinkedIn är en webbtjänst där man kan sköta sitt professionella nätverk. Tjänsten är inriktad på att man ska kunna återknyta kontakten med gamla kollegor. Med hjälp av sitt kontaktnät kan man sedan hitta nytt arbete eller nya affärsmöjligheter.

I september 2012 hade tjänsten fler än 175 miljoner registrerade användare[1] fördelade på 200 olika branscher över hela världen. Drygt 34 miljoner av dessa användare finns i Europa och över en miljon i Sverige. Sedan juni 2011 finns ett kontor i Stockholm med ansvar för den nordiska marknaden.

Företaget introduceradesNYSE den 19 maj 2011. 2012 blev Linkedin hackat.[2]

Tjänst[redigera | redigera wikitext]

Som registrerad användare skapar man en profil med uppgifter om sig själv. Man kan bjuda in andra personer att bli kontakter i sitt nätverk. Det ska vara personer som man redan känner och litar på för att ge ett starkt och värdefullt nätverk. Om dessa personer inte sedan tidigare finns på LinkedIn måste de först registrera egna profiler för att kunna bli kontakter. Dessa personer kan i sin tur bjuda in personer som de känner och börja bygga sina egna nätverk.

Om man anger vid vilka skolor man har studerat och på vilka arbetsplatser man har arbetat så hjälper LinkedIn användaren att komma i kontakt med tidigare studiekamrater och arbetskollegor. Användarens kontaktnät består av egna kontakter, deras kontakter (andra gradens kontakter) och även dessas kontakter i ytterligare ett led (tredje gradens kontakter).

Man kan använda sitt nätverk på olika sätt:

  • För att hålla kontakt med personerna i det egna nätverket och alltid ha aktuell information om var de arbetar eller studerar.
  • Man kan, av en gemensam och betrodd kontakt, bli presenterad för en arbetsgivare eller affärspartner som man vill komma i kontakt med.
  • Arbetsgivare kan söka kompetent personal och få dem rekommenderade av personer som de redan känner och litar på.
  • Arbetssökande kan hitta kontakter på ett företag de vill arbeta på och få insikt i hur det är att arbeta på just den arbetsplatsen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Exempel på andra webbplatser som erbjuder liknande tjänster är svenska Shortcut och tyska XING.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fakta om LinkedIn.
  2. ^ pcworld - Update: LinkedIn Confirms Account Passwords Hacked

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]