Lista över figurer i Bamse

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Huvudartikel: Bamse

Denna lista tar upp de olika rollfigurerna i serien Bamse av Rune Andréasson.

De tre huvudpersonerna[redigera | redigera wikitext]

Bamse[redigera | redigera wikitext]

Bamse är en liten brunbjörn som blir världens starkaste björn när han ätit av Farmors dunderhonung.[1] Han slåss aldrig utan försöker göra de elaka personerna snällare istället. Bamse är gift med Brummelisa och har fyra[2] barn, Brum, Teddy, Nalle-Maja och Brumma, varav de tre förstnämnda är trillingar. De bor i ett stenhus på Kullarna.

Bamse växte upp hos sin farmor eftersom hans föräldrar Hebbe och Viktoria arbetade. Hebbe hittade en skattkarta bland de saker som hans far, sjökaptenen "Nalle" Johan Hilmer, tagit hem från sina sjöresor. Hebbe övertalade Viktoria att följa med honom på skattsökarfärd.

Bamse var ännu liten när han och Farmor fick beskedet om att farfar Johan Hilmer omkommit till sjöss. Gamla Farmor flyttade sedan upp på Höga Berget med sin sonson. Lite senare träffade han Lille Skutt för första gången. Ännu lite senare träffade Bamse och Lille Skutt också Skalman.

Lille Skutt[redigera | redigera wikitext]

Lille Skutt är en vit kanin som odlar morötter och arbetar som brevbärare. Han är mycket ängslig men också otroligt snabb. Lille Skutt är gift med Nina Kanin.[3] De har tillsammans sonen Mini-Hopp och bor i en gammal stubbe. Lille Skutt brukar nästan alltid följa med sina vänner Bamse och Skalman på äventyr.

I en av Rune Andréassons Bamseföregångare, serien Teddys äventyr, medverkade en brun kanin vid namn Lasse Skutt, som förmodligen var en av förebilderna för Lille Skutt. Till skillnad från Lille Skutt var dock Lasse Skutt allt annat än rädd.

Skalman[redigera | redigera wikitext]

För webbplatsen om historia med diskussionsforum, se Skalman.nu.

Skalman är en sköldpadda som är mycket beläst och klok och ett uppfinnargeni.[4] Han har massor av användbara prylar i sitt skal, bland annat "mat-och-sovklockan" som talar om för Skalman när han ska äta eller sova. En annan uppfinning som han är mycket fäst vid är den "självgående skottkärran".

Skalman flyttade till Kullarna i unga år och bosatte sig i ett egendomligt hus för att få vara ifred med sitt uppfinnande. Han är äldre än Bamse och Lille Skutt, men hur mycket äldre vet ingen.

Trots att Bamsevärlden befolkas av övernaturliga varelser, häxor och trollkarlar, brukar Skalman presentera naturvetenskapliga redogörelser i Bamse-tidningarna och bekämpar ofta vidskepelse och pseudovetenskap. Detta arbete bidrog till att Föreningen Vetenskap och Folkbildning utnämnde Skalman till Årets folkbildare år 1990.

En tidig prototyp till dagens Skalman fanns i Teddys äventyr, en klok och uppfinningsrik sköldpadda vid namn Hasse Skalman. Det är dock okänt huruvida Hasse är förnamnet på den nuvarande Skalman.

Bamses familj och övrig släkt[redigera | redigera wikitext]

Bamses familj[redigera | redigera wikitext]

Brummelisa[redigera | redigera wikitext]

Brummelisa är Bamses fru och mor till Brum, Teddy, Nalle-Maja och Brumma. Tecknaren Rune Andréasson beskrev henne som präktig och snäll. Brummelisa kommer från familjen Brummenlufs, med fadern Brumme och modern Lisen. Brumme är skogsarbetare och får ofta hjälp av Bamse i skogen. 1981 friade hon till Bamse. Brummelisa arbetar i Anna-Cillas leksaksaffär.

Seriefiguren Britta Björn, Teddys flickvän, påminner om Brummelisa i Rune Andréassons serie Teddys äventyr från 1950-talet.[enligt vem?]

Brum[redigera | redigera wikitext]

Brum är son till Bamse och Brummelisa och trilling med Nalle-Maja och Teddy. Brum är en lugn och inåtvänd person som är väldigt estetiskt lagd, och huvudsakligen sysslar med att rita och måla.[5]

Namnet "Brum" hade Rune Andréasson använt så tidigt som på 1940-talet, i sin första serie Äventyr bland Djuren där huvudpersonen var en liten björn vid namn Brum.

Teddy[redigera | redigera wikitext]

Teddy är son till Bamse och Brummelisa och trilling med Brum och Nalle-Maja. Han är gul och ser ut som en teddybjörn - därav namnet. När Teddy var liten betraktades han som klumpig då han gick in i möbler och välte saker. Skalman listade ut att han inte alls var klumpig, bara närsynt. Sedan dess har Teddy haft glasögon. Teddy älskar att läsa, och han umgås ofta med Skalman som tipsar honom om böcker.[6] Han är den av Bamses ungar som alltid vill följa reglerna och (nästan alltid) göra det rätta. Han är också väldigt kunnig eftersom han lärt sig så mycket av Skalman.

Namnet "Teddy" använde Rune Andréasson redan då han 1950 skapade serien som skulle bli föregångaren till Bamse - Teddys äventyr.

Nalle-Maja[redigera | redigera wikitext]

Nalle-Maja är dotter till Bamse och Brummelisa och trillingsyster till Brum och Teddy. I likhet med sin far blir hon stark av att äta dunderhonung. Olikt Bamse får hon dock ont i magen av honungen. Nalle-Maja fick sitt namn efter Bamses farfar, som hade smeknamnet Nalle, och Brummelisas mormor Majvor.

Nalle-Maja är en tuff tjej som inte låter någon göra henne illa. Hon försvarar också sina bröder, och drar sig inte för att slå till en mobbare.

Rune Andréasson skapade dessutom en björn vid namn Nalle redan på 1950-talet, i TV-serien och veckotidningsserien Nalle ritar och berättar. Majvor var namnet på Andréassons fru.

Brumma[redigera | redigera wikitext]

Brumma är Bamse och Brummelisas yngsta barn. Brumma leker ofta med sin jämngamla kompis Mini-Hopp, som i många avseenden är hennes raka motsats.

Brumma kallades i tidningen under flera månader enbart för "Lillan" men fick till slut sitt namn genom en läsaromröstning.

Brumma får inte ont i magen av dunderhonung, men blir heller inte stark av den.

I "Ett befriande leende" (Bamse nr 3, 1989) förstår Skalman att Brumma utvecklas långsammare än andra barn, till exempel säger hon bara enstaka ord i taget (till skillnad från jämngamla kompisen Mini-hopp), och Skalman hjälper henne sedan att utveckla sitt tal. Annat som tyder på att Brumma skiljer sig lite från andra barn, är att när hon blir rädd stänger hon ute omvärlden genom att blunda och hålla för öronen, och hon har en egen fantasivärld under diskbänken, där hon leker med sina vänner (som bara hon kan se) Skyfflan och Herr Borste.

Bamses (övriga) släkt[redigera | redigera wikitext]

Farmor[redigera | redigera wikitext]

Byn Castelmola, ovanför TaorminaSicilien, som ska ha inspirerat Rune Andréasson till Höga Berget där Farmor bor.

Gamla Farmor på Höga Berget heter egentligen Augusta Beata, men kallas kort och gott "Farmor" av de flesta. Augusta Beata föddes någon gång på 1800-talet. Hon är Bamses farmor och bor tillsammans med Katten Janson och Husmusen. Hon är vida berömd för sina pannkakor, köttbullar, sin vitalitet och för att vara den som gör Bamses dunderhonung[4]. Hennes man Johan Hilmer var sjökapten och försvann till havs. Farmor har en syster som heter Hilma Johanna och en bror vid namn Nalle-Pär. Rune Andreassons egen farmor hette Augusta Beata.

Anna-Cilla[redigera | redigera wikitext]

Bamses mormor, som egentligen heter Anna-Cecilia. Hon bor på ålderdomshem. Anna-Cillas man Amadeus dog när hon var gravid med Bamses mamma Viktoria.

Brumme och Lisen Brummenlufs

Brummelisas föräldrar bor i en liten stuga i skogen, vid en liten tjärn. Brumme är skogvaktare. Bamse är anställd av Brumme. Det var genom Brumme som Bamse och Brummelisa träffades.

Hebbe och Viktoria[redigera | redigera wikitext]

Bamses föräldrar som försvann under en skattsökarfärd när Bamse var liten. Viktoria var tandsköterska och Hebbe springpojke. De träffades genom att Hebbe behövde gå till tandläkaren. De återförenades med Bamse i nummer 5/84, då det visade sig att de hade lidit skeppsbrott och drivit iland på Jambojalernas Ö.

Kusin Texas[redigera | redigera wikitext]

Bamses kusin, som faktiskt är en tvättbjörn. Bor i Vilda Västern. Han spelar gärna gitarr och sjunger countryvisor för sina vänner kring lägerelden. Har en åsna vid namn Jack.

Farbror Ursus[redigera | redigera wikitext]

Bamses farbror i Bergby. Ursus är bonde. Han är dubbelt så lång som Bamse med mörkare päls och stråhatt. Ursus är döpt efter det latinska ordet för björn.

Bamses släktträd[redigera | redigera wikitext]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Johan Hilmer "Nalle"
 
Augusta Beata
 
Hilma Johanna
 
Nalle-Per
 
 
 
 
 
Anna-Cilla
 
Amadeus
 
 
 
 
 
 
 
Majvor
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ursus
 
Hebbe
 
Viktoria
 
Grizzly
 
Okänd (♀)
 
Morbror i Australien
 
Morbror Himalaraja
 
Meena
 
Brumme
 
Lisen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Texas
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Snarkbjörn
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bamse
 
Brummelisa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brum
 
Teddy
 
Nalle-Maja
 
Brumma
 
 
 
 
 
 
 
 


Lille Skutts familj och övrig släkt[redigera | redigera wikitext]

Lille Skutts familj[redigera | redigera wikitext]

Nina Kanin[redigera | redigera wikitext]

Nina Kanin bodde i Björkstubben innan hon gifte sig med Lille Skutt. Tillsammans har de sonen Mini-Hopp. Hon arbetar som journalist på den oberoende tidningen Folkets Blad men har också extraknäckt som brevbärare och bagare. Nina Kanin förekommer för första gången i Bamse nr 5 årgång 1977, i äventyret Lille Skutt och Nina Kanin.

Mini-Hopp[redigera | redigera wikitext]

Mini-Hopp är son till Lille Skutt och Nina Kanin. Hans bästa vän är Brumma. Till skillnad från sin far är Mini-Hopp inte det minsta rädd för något, utan snarare i det närmaste dumdristig och något hyperaktiv. Han går på Ekens förskola, tillsammans med Brumma.

Lille Skutts (övriga) släkt[redigera | redigera wikitext]

Happ och Lille Sixten[redigera | redigera wikitext]

Lille Skutts bror, som tillsammans med sin partner Lille Sixten är adoptivföräldrar till Suddan.

Happ och hans partner Lille Sixten förekom för första gången 2007 och är det första homosexuella paret som förekommer i serietidningen sedan den första serien om Bamse 1966.[7]

Suddan[redigera | redigera wikitext]

Suddan är Happs och Lille Sixtens adopterade dotter. Hon är mycket god vän med Mini-hopp och blir aldrig mätt. Suddan förekom för första gången 2010.[7] De hittade henne bortglömd i skogen.

Lille Skutts syskon[redigera | redigera wikitext]

Lille Skutt har minst åtta syskon. Den tidigare nämnda Happ, bröderna Hipp, Sprattel, Gnager och systrarna Hoppla och Jumpa. Två småsyskon syns också till i serien "Hur Bamse träffade Lille Skutt första gången".

Övriga i "Bamsegänget"[redigera | redigera wikitext]

Vargen[redigera | redigera wikitext]

Vargen är mycket god vän till Bamse, även om det inte alltid varit så;[2] de blev dock vänner redan på 1970-talet.[8] Vargens liv har varit svårt. Han blev som liten föräldralös efter en skogsbrand, och uppfostrades av tre kriminella vargar. Hos fosterföräldrarna fick han inte göra så mycket annat än att sopa golvet. Hans tre fosterfäder lärde honom att stjäla och luras, och de brydde sig inte ens om att ge den lille ett namn utan kallade honom kort och gott för "vargen".[9]

De tre kriminella fosterfäderna hamnar slutligen i fängelse och Vargen slår så småningom om till en hederlig bana och blir vän med Bamse. Han lär sig läsa och han får arbete som springpojke i en handelsbod.[9] Som ung träffade han vargflickan Virginia (döpt efter Virginia Woolf) som han blev kär i, och flera år senare träffade han henne igen, dock med make och barn. Vargen är för det mesta snäll men kan ibland drabbas av återfall. På senare år verkar han ha blivit kär i fröken Fifi, Bamse-ungarnas fröken. Han har även träffat hennes bror och blivit god vän med honom också.

Ola Grävling[redigera | redigera wikitext]

Ola Grävling är en grävlingspojke, son till restaurangägaren Herr Grävling och bästa vän med Mickelina Räv. Han bor med sin pappa och mamma och sin lillasyster Melia. Ibland bor han med Mickelina eftersom hon erbjöd honom att dela en lägenhet med henne i stan. Rune Andréassons son Ola Andréasson ska vara Ola Grävlings verkliga förlaga.

Mickelina Räv[redigera | redigera wikitext]

Mickelina är äldsta barnet i familjen Räv. En klipsk tjej som ibland verkar vara lite förälskad i Reinard Räv och hon försöker få honom att bli snäll. Mickelina arbetar tillsammans med Ola Grävling som leksakstillverkare på Bröderna Bävers Snickeri.

Annika Anka[redigera | redigera wikitext]

Annika är Mickelinas bästa kompis. Hennes roll har aldrig varit särskilt utvecklad, utan hon hänger mest med på vad Ola Grävling och Mickelina hittar på. I bamseäventyren som utspelas i Bamses barndom har hon en mycket mer framträdande roll och är mer eller mindre ledare för det gäng som Bamse ingår i.

Husdjur runt Bamse med släkt[redigera | redigera wikitext]

Katten Janson[redigera | redigera wikitext]

Janson är Farmors katt, som Bamse räddade från att drunkna när han var liten och Farmor nyss inflyttad. Har bott hos Farmor sedan dess. Bästa bus-kompis med Husmusen.

Förläggaren Rolf Janson (1925–2017), som gett namn åt Katten Janson, fotograferad 1967.

Till utseendet är Katten Janson mycket lik Columbus, katten i Rune Andréassons tidiga serie om Lille Rikard och hans katt, och namnet lär ha varit en hyllning till den svenske serietidningspionjären Rolf Janson (dock ska Bamse, i berättelsen om hur Katten Janson kom till Farmor, först ha föreslagit namnet "Katten Jamson", då han jamade så väldigt mycket innan han blev räddad, men att Farmor hörde fel och sa att Katten Janson lät bra. Egentligen tyckte hon att det lät lite fånigt, men ville inte att Bamse skulle tycka det var pinsamt).

Husmusen[redigera | redigera wikitext]

Husmusen bor hos Farmor där han oftast busar med Katten Janson men ibland är dennes vän och bland annat kan hoppa omkring på kattens huvud[4]. Han har en släkting som heter Busmusen och som, till skillnad från honom, busar jämt.

Skurkar[redigera | redigera wikitext]

Krösus Sork[redigera | redigera wikitext]

Krösus är en hänsynslös kapitalist[3] och skurk som inte drar sig för att stjäla ens från små barn. Medan andra skurkar i serien kan ha vissa goda sidor ibland saknar Krösus dessa helt. Krösus hade som barn svårt i skolan, svårt att få vänner, och växte upp med att hans rika pappa Sork enbart stöttade brodern Slösus, till exempel med ekonomiska belöningar för höga betyg. Namnet Krösus syftar på den lydiske kungen Krösus. Krösus Sorks föregångare Sork-Sam[8] gjorde debut i veckoserien av Bamse, som är äldre än serietidningen Bamse.

Sjörövarna[redigera | redigera wikitext]

De är fyra rätt usla sjörövare. Ibland beger de sig ut på havet med sitt gamla skepp Havsörnen.

 • Kapten Buster är ledare för av sjörövarna, kallar sina underordnade allehanda fula ord, delegerar alla arbetsuppgifter (oftast till Stollen), men kan ingenting om havet.
 • Slusken och Rusken säger och gör inte så mycket.
 • Stollen gör definitivt skäl för sitt namn – det är alltid han som klantar sig, eller så avslöjar han sjörövarnas planer för Bamse.

Knocke och Smocke[redigera | redigera wikitext]

Två muskelstinna och rätt korkade skurkar som gör smutsiga arbeten åt Krösus Sork. De var kompisar med Vargen innan denne blev snäll. De båda bröderna Knocke och Smocke debuterade i nummer 7/1973[8] av tidningen Bamse.

Vargkusinerna[redigera | redigera wikitext]

Vargkusinerna är ett skurkgäng av varierande storlek (de är egentligen inte kusiner med Vargen, men släkt på långt håll. De vet dock inte exakt hur, så de kallar varandra kusiner). De fyra oftast förekommande vargkusinerna heter Kubbe (stor och grå), Busifer (en parodi på namnet Lucifer),brun,Tjoffe och Lill-Vargen. En annan heter Hinke och är liten och grå. Lill-Vargen är den som står närmast Bamsegänget.

Reinard Räv[redigera | redigera wikitext]

Reinard Räv[8] är en elak och slug räv, skapad efter Rune Andréassons död. Han är lite av en dandy och har ett enormt självförtroende. Det primära målet med Reinards kriminella verksamhet är att ta över Vargens diplom som världsmästare i elakhet, han vill helst visa att han är världsmästare i elakhet och bytet spelar inte så stor roll för honom. Han har egentligen bara en svag punkt - han är förälskad i Mickelina Räv. Reinard skapades i nummer 7/2006[8] av tidningen Bamse, av Bamseredaktionen (Joakim Gunnarsson, Mårten Melin, Lise Jörgensen och Lisbeth Wremby), och fick sitt utseende av Lars Bällsten. Bakgrunden till figuren var att rollgalleriet av storskurkar behövde utökas[8] och inte längre bara kunde befolkas av Krösus Sork.

Övriga återkommande figurer[redigera | redigera wikitext]

Pontus Kask[redigera | redigera wikitext]

Kask är dalens poliskonstapel och god vän till Bamse som ofta får rycka in när han är sjuk. Konstapel Kask introducerades som en följd av Knockes och Smockes introduktion,[8] som en motvikt mot de brottsliga bröderna. Han är dock inte särskilt bra på att jaga tjuvar, i och med att han är så tjock och oftast blir trött fort när han springer efter till exempel någon av vargkusinerna.

Trollkarlar och häxor[redigera | redigera wikitext]

Bamsevärlden är fylld med magi, Skalmans rationalism till trots. Somliga trollkarlar och häxor är goda, men de allra flesta är mer eller mindre onda enslingar.

Hia-hia[redigera | redigera wikitext]

Häxan Hia-hia är mest känd från Bamse i trollskogen. Hon har en tam minidrake och en svamp växande på näsan. På senare år har hon blivit rektor på den magiskola som den magikunniga flickan Lova går på och där Lovas mamma Hatiora även undervisar.

Eragord[redigera | redigera wikitext]

Eragord (Drogare baklänges) är en trollkarl som dyker upp i Skalman och Trollkarlens röda blomma, en berättelse som fått mycket kritik. Han flankeras av två flygande monster vid namn Nioreh (Heroin) och Nifrom (Morfin). Eragord äger stora fält med röda blommor som han gör en beroendeframkallande dryck av.

Övriga[redigera | redigera wikitext]

Sjörövare-Jenny[redigera | redigera wikitext]

En föräldralös piratflicka med rejält med skinn på näsan. Blir Bamse-gängets vän och visar sig vara betydligt tuffare än både Kapten Busters och Sabelsorks piratband. Efter många år är hon dock idag återförenad med sin far.

Sjörövare-Jenny är namne med Sjörövare-Jenny i Bertolt Brechts pjäs Tolvskillingsoperan från 1928.

Fröken Fiffi[redigera | redigera wikitext]

Läraren för skolan där trillingarna och även andra barn går.

Nisse Rask och Nicke Bock[redigera | redigera wikitext]

En tomtenisse och hans bock, som under Andréassons tid ofta råkade ut för äventyr tillsammans med Bamse och hans vänner vid juletid.

Båda figurerna är betydligt äldre än Bamseserien. Nicke Bock hade huvudrollen i Andréassons tredje serie – Nicke Bock från Skansen (1948–1950) – och denna series efterföljare Julbocken (1954-1967), där han även fick sällskap av Nisse Rask.

Kalle Svartskalle[redigera | redigera wikitext]

Kalle är en igelkott som blev retad för att han hade svarta taggar på huvudet i en av Rune Andréassons mest pedagogiska serier.

Tax Tusse[redigera | redigera wikitext]

Tax Tusse är en invånarna i kullarna, han har en svartröd-randig tröja och grön keps och en allmänt skön 70-talsstil.

Burre[redigera | redigera wikitext]

Burre träffade trillingarna för första gången när de började i lekskolan. Han kallades "Bus-Burre" för att han ofta bråkade med de andra barnen, då han haft lite brokiga hemförhållanden: Hans mor har haft svårt med arbeten och hans far har mest brytt sig om öl och att tippa på hästar. På grund av detta hamnade han ofta i slagsmål med Nalle-Maja som ville försvara sina bröder och kompisar. Sedan blev han deras vän och är betydligt trevligare, särskilt mot Nalle-Maja.

Vera och Frida[redigera | redigera wikitext]

Duon Vera och Frida förekom för första gången sommaren 2016. De är det första lesbiska paret som förekommer i serietidningen eller i Bamseserien överhuvudtaget.[7]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Radio, Sveriges. ”Världens starkaste björn fyller 50 år - Radio Sweden på svenska”. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3993&artikel=6349903. Läst 29 juli 2017. 
 2. ^ [a b] ”Bamse (enkel artikel)”. ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/bamse. Läst 6 december 2017. 
 3. ^ [a b] Honungsstark nalle fyller jämnt”. HD. https://www.hd.se/2016-01-25/honungsstark-nalle-fyller-jamnt. Läst 29 juli 2017. 
 4. ^ [a b c] ”Bamse”. ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/bamse. Läst 6 december 2017. 
 5. ^ "Brum". Arkiverad 29 oktober 2013 hämtat från the Wayback Machine. Bamse.se. Läst 24 oktober 2013.
 6. ^ "Teddy". Arkiverad 29 oktober 2013 hämtat från the Wayback Machine. Bamse-se. Läst 24 oktober 2013.
 7. ^ [a b c] Viktor Adolfsson. "Första lesbiska paret tar plats i Bamse", aftonbladet.se, 17 jun 2016. Åtkomst den 17 juni 2016.
 8. ^ [a b c d e f g] Gunnarsson, Joakim. ”Bamsetidningen”. Bamse.se. https://www.bamse.se/bamsetidningen/. Läst 6 december 2017. 
 9. ^ [a b] Serie om Vargens uppväxt i Bamse nummer 4, 5, 6 och 7/1988

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]